10 x stamppotrecepten

De herfst- en wintermaanden zijn weer aangebroken. Onze schaatsen kunnen weer uit het vet, de openhaard mag aan en niet te vergeten: het stamppotseizoen is begonnen! Van een goede stamp warmen we weer helemaal op. Er zijn tientallen soorten stamppotten waar jij helemaal je eigen draai aan kan geven. Scroll naar beneden voor een hele lijst met stamppotten die variëren in groenten, kruiden en kleuren. Welke stamppot kies jij?

1: Roze stamppot 
Een kleurrijke verschijning om warm van te worden. Deze klassieke bietenstamppot staat al binnen 30 minuten op tafel en smaakt heerlijk. Tip: Gebruik voorgekookte aardappels of de gekookte aardappelen van de dag ervoor om de maaltijd nog sneller op tafel te hebben. De rode bietjes geven dit gerecht een mooie roze kleur en de rucola zorgt voor een verrassende twist. Dat wordt smullen! Een portie bevat ongeveer 150 gram groenten.

2. Spruitjesstamppot met teriyaki 
Spruitjes zijn een echte wintergroente. Deze gezonde bommetjes zijn de komende maanden dus echt een must om in huis te hebben. Met deze Oosterse spruitjesstamppot maak je je maaltijd net even wat spannender. De gekookte spruitjes marineer je met teriyakimarinade en roerbak je vervolgens mee met de uien. Om je vingers bij af te likken! Binnen 50 minuten heb jij de stamppot klaar. En weet je wat mooi is? Dit gerecht bevat maar liefst 200 gram groenten per portie.

3: Grieks stamppotje 
Wanneer het koud is in ons kikkerlandje verlangen we wel eens naar de tropische zon. Met deze Griekse stamppot breng jij de warmte gewoon bij je thuis. Dit gerecht is niet alleen heel lekker maar staat ook binnen 25 minuten klaar. Door de feta en kalamata olijven waan je jezelf even tussen de Griekse bergen. Dit recept bevat ongeveer 90 gram groenten per portie.

4: Stamppot met bospeen, sjalot en grove mosterd 
Wortelstoemp, peestamp of hoe velen hem kennen: hutspot! Een eeuwenoud gerecht dat nog altijd geliefd is in Nederland. Dit recept met bospeen en sjalot staat al binnen 35 minuten op tafel. Doordat je de groenten aanbakt, geef je er helemaal een bijzondere draai aan. Bereid er een lekkere (vega) worst bij en smikkelen maar! Tip: Maak een grote portie zodat je er later in de week nog een keer van kan eten. Per portie krijg je 100 gram groenten binnen.

5: Stamppot met paksoi en tempeh balletjes 
Een lekker stamppotje waar jouw vegetarische vrienden ook van mee kunnen genieten. Door de paksoi, feta en pecannoten breng je binnen 35 minuten een verrassing op tafel. Je serveert er geen worst bij maar draait je eigen tempeh balletjes. Daar maak je indruk mee! Dit recept bevat per portie ongeveer 50 gram groenten.

6: Koolraapstamppot met rauwe andijvie 
Koolraap behoort tot de familie van de kool. Hoewel hij niet vaak gegeten wordt, smaakt hij wel erg lekker. Koolraap heeft een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak en is een goede toevoeging voor je stamppot. In dit recept stamp je de koolraap samen met de aardappels fijn en schep je vervolgens de andijvie er doorheen. Een lekkere bite en echte groente bom: met maar liefst 300 gram groenten per portie zit jij al aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Binnen 40 minuten kan je genieten van dit heerlijke maal.

7: Andijviestamppot met spekjes en zilveruitjes 
Grootmoeders klassieker: de andijviestamppot! Deze Hollandse favoriet staat al binnen 25 minuten op tafel. Maar je kan het jezelf nog makkelijker maken door voorgekookte aardappelen te gebruiken. Vooral handig na een lange werkdag. Voor een vegetarische variant kan je de spekjes vervangen door blokjes kaas, Hollandser kan niet! Met dit gerecht krijg je 75 gram groenten binnen per portie.

8: Italiaanse stamppot 
Als we het over Italië hebben komt stamppot niet meteen in je op. Dit recept bewijst dat Italiaanse smaken juist perfect passen in een stamppot. De tomaten en paprika maken het net wat zoeter en de Italiaanse kruiden brengen de maaltijd op smaak. De bereidingstijd van dit gerecht is 30 minuten en per portie krijg je 100 gram groenten binnen.

9: Crunchy broccolistamppot 
Een stamppot die binnen 20 minuten klaar is? Dat klinkt als muziek in de oren. Deze broccolistamppot is perfect om te maken op drukke dagen. Ook krijg je meteen voldoende groenten binnen. Maar liefst 150 gram per portie. De macadamia noten en gebakken uitjes geeft het gerecht een verrassende crunch, smullen maar!

10: Stamppot sla met sojachampignons en seroendang 
We eindigen dit lijstje met een bijzondere vega stamppot. Je hoort het niet vaak maar stamppotten kan je ook met sla maken. In dit recept wordt er romaine sla gebruikt maar eigenlijk kunnen alle soorten sla in een stamppot verwerkt worden. Naast de sla doe je er bijna een heel bakje champignons in waardoor je zeker 250 gram groenten per portie binnenkrijgt. Tip: Koop een bak kant-en-klare aardappelpuree bij jouw dichtstbijzijnde supermarkt. Zo maak je het voor jezelf nog makkelijker en kan je binnen 20 minuten genieten van deze maaltijd.

Recepten van Leuke Recepten, Lekker en simpel en Gewoon wat een studentje ’s avonds eet