
Roze stamppot
Een Hollandse klassieker met een twist! Door rode bietjes te gebruiken krijgt de stamppot een vrolijke roze kleur. Extra fijn: 165 gram groente per portie! Dit recept bevat 717 kcal per portie (4 personen). Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 1,5 kilo kruimige aardappelen, geschild
- 50 gram boter
- 1 zakje rucola
- 500 gram gekookte bietjes
- 200 gram gerookte spekblokjes
- 1 ui
- 1 appel
- 1 rookworst
- Peper en zout
Voorbereiding
Stap 1: kook de aardappelen en bereid de rookworst
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken of koop aardappelen die al geschild en/of gesneden zijn. Kook ze in ca. 20 minuten gaar in een pan met water. Bereid de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Stap 2: snijden en bakken
Verhit ondertussen 25 g boter in een koekenpan en bak de spekblokjes in 6 min. knapperig. Snijd de ui in halve ringen. Voeg de ui toe aan het spek en bak 1 min. mee. Snijd ondertussen de bietjes, voeg toe en bak 4 minuten mee. Snijd de appel ook in stukjes.
Stap 3: pureer de aardappelen
Giet de aardappelen af en vang wat kookvocht op. Stamp de aardappelen met de rest van de boter en het kookvocht met de pureestamper tot een smeuïge puree.
Stap 4: mengen
Schep het bietenmengsel erdoor. Meng vervolgens de rucola en appel door de puree heen. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met de rookworst.