11 x AGV 2.0 om je weerstand een boost te geven

In deze tijd van het jaar is onze weerstand vaak wat lager: we zijn vatbaarder voor verkoudheid en zitten meer binnen waardoor we minder vitamine D uit zonlicht halen. Je weerstand kan dus wel een extra boost gebruiken! Dit kun je op verschillende manieren doen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je minder stress ervaart, pak voldoende rust, ga op tijd slapen en eet gezond. Gezonde en gevarieerde voeding is een ware boost voor je weerstand. Daarom hebben wij 11 aardappelrecepten voor jou op een rijtje gezet! Door de aardappels en de variatie in groenten krijg je je dagelijkse portie vitaminen binnen. Welk recept is jouw favoriet?

1: Traybake met aardappel en kip 
Met deze kleurrijke traybake krijg jij meteen je dagelijkse portie groente binnen! Extra fijn: na 15 minuten bereidingstijd hoeft de bakplaat alleen nog een uurtje de oven in. De aardappels, groente en gemarineerde kip zorgen samen met de kruiden voor een smaakvol gerecht. Je bent dus niet alleen gezond bezig, maar eet ook erg lekker. Een portie van dit recept bevat ongeveer 250 gram groente.

2. Biefstuk met chimichurri, aardappels en paprika
Een goede maaltijd is het halve werk. Met deze Argentijnse AGV krijg je genoeg voedingsstoffen binnen. En nog een voordeel: dit gerecht staat al binnen 20 minuten op tafel! De chimichurri zorgt voor de spannende twist. In dit recept maak je de chimichurri van olie, azijn, peterselie, ui en een rood pepertje. Een maaltijd om extra van te smullen. Een portie van dit recept bevat ongeveer 180 gram groente.

3: Ovenschotel boerenkool kikkererwten 
Boerenkool is heel gezond en een typische wintergroente. De klassieke boerenkoolstamppot kennen we allemaal, maar deze vegetarische ovenschotel met boerenkool en kikkererwten wil je ook zeker een keer uitproberen. Na 25 minuten bereidingstijd hoeft het geheel alleen nog een half uurtje de oven in. Dit recept bevat ongeveer 150 gram groente per persoon, een echte vitamineboost!

4: Cottage pie 
Cottage pie, ook wel Shepherd’s pie genoemd, is een klassiek Brits gerecht van gehakt en aardappelpuree. Het gerecht is ontstaan doordat mensen in de 18e eeuw geen restjes vlees en groenten wilden weggooien. Deze restjes werden in een ovenschotel gedaan met een laagje aardappelpuree bovenop. Deze variant met erwtjes, champignons en wortel staat binnen 30 minuten op tafel. Appeltje eitje! Per portie krijg je ongeveer 130 gram groente binnen. De cottage pie is ook lekker te serveren met een salade ernaast.

5: Bakplaat met bloemkool, kip en aardappel
Een lekker gerecht vol vitamines en vezels die zo op tafel staat. Na 10 minuten bereidingstijd hoeft het geheel alleen nog maar een half uurtje de oven in. De verschillende kruiden zorgen voor een ware smaaksensatie. Yummy! Dit recept bevat ongeveer 125 gram groente per persoon. Voeg nóg meer groente toe voor een extra vitamineboost.

6: Aspergebroccolistamppot met pesto en kipfilethaasjes 
Yummy: een smaakvolle, gezonde stamppot die ook nog eens binnen 15 minuten op tafel staat! Aspergebroccoli, ook wel bimi genoemd, is rijk aan vitamine C en bevat vitamine A en vezels en is dus fijn voor je weerstand. Nadat je deze samen met de aardappels en pesto door elkaar stampt, roer je de pijnboompitjes en zongedroogde tomaatjes erdoor. Serveer de stamppot met de kipfilethaasjes (of een lekkere vega-optie) en je verrast je gasten gegarandeerd! Dit gerecht bevat ongeveer 130 gram groente per portie.  

7: Aardappelsalade met zalm 
Aardappels kunnen niet ontbreken in een maaltijdsalade. Deze variant met zalm, bosuitjes, ei en spinazie is om je vingers bij af te likken. Een goed gevulde salade boordevol voedingsstoffen die jou de dag door helpen. Binnen 30 minuten kan jij van deze maaltijd genieten als lunch of avondeten. Het gerecht bevat ongeveer 160 gram groente per portie.

8: Vegetarische stoof met aardappel, groenten en linzen 
Een heerlijk kruidig eenpansgerecht die binnen een half uur is gemaakt! Na deze stoof vol groenten, aardappels en linzen kan jij er weer helemaal tegenaan. De linzen bevatten namelijk eiwitten en vezels, en door de groenten en aardappels krijg je ook vitamines binnen. Dat zorgt zeker voor een goede boost! Dit recept bevat per portie ongeveer 250 gram groente en is dus het perfecte gerecht om je dagelijkse portie groente binnen te krijgen.

9: Lamskoteletjes met gesmoorde andijvie, radijsjes en ansjovis 
Een lekker winters maal waar je weerstand een boost van krijgt! Dit recept uit het kookboek ‘Zo Gepiept’ zit vol goede voedingsstoffen door de gesmoorde andijvie, radijsjes en aardappels. In 30 minuten kun je al aan tafel. Wie maak jij blij met dit gerecht? Per portie krijg je 175 gram groente binnen. Extra genieten dus!

10: Traybake harissakip met aardappels en spruitjes 
Deze traybake zit niet alleen vol vitamines en eiwitten, maar hoef je na 10 minuten voorbereiding alleen nog maar de oven in te schuiven. Gezond én zo gepiept dus! Tijdens de oventijd pak jij even een momentje voor jezelf. Naast dat dit recept makkelijk te bereiden is, smaakt hij ook erg goed. De combinatie van de harissakip, aardappels, spruitjes en jouw favoriete soort kaas wil je niet missen! Dit recept bevat ongeveer 125 gram groente per persoon.

11: Stamppot met bospeen, sjalot en grove mosterd 
Last but not least: hutspot! Deze variant van aardappels en bospeen warmt jou helemaal op en geeft een goede boost. Lekker om te serveren met een rookworst maar probeer ook eens met gegrilde zalm, gebakken kabeljauw of vega-worst. Binnen 35 minuten staat dit gerecht op tafel. Als je nog wat over hebt, kan je het makkelijk bewaren in de koelkast. Zo kan je er later in de week ook nog van genieten. Per portie krijg je ongeveer 100 gram groente binnen.

Recepten van Anniepannie, Lekker en Simpel, Keuken Liefde, Simone’s kitchen en Feel Good by Food