Lamskoteletjes met gesmoorde andijvie, radijsjes en ansjovis

Met smoren maak je kort gezegd je groente in eigen vocht gaar. Zo blijft de smaak goed behouden! In dit recept serveer je de gesmoorde andijvie met radijsjes, ansjovis, lamskoteletjes en natuurlijk aardappels. Genieten maar!

30 min

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 hele andijvie
  • 1 kilo voorgekookte aardappels met schil
  • 400 g radijsjes
  • olijfolie om in te bakken
  • peper en zout
  • 50 g zelfgemaakt broodkruim of panko
  • 8 ansjovisfilets
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 10 g platte peterselie
  • 50 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 800 g lamskoteletjes
  • rasp

Voorbereiding

Stap 1: rooster de radijsjes, aardappels en andijvie

Verwarm de oven voor op 220 ℃. Snijd de andijvie in parten en de gekookte aardappels eventueel nog in kleinere stukken. Leg alles samen met de radijsjes op een bakpapier beklede bakplaat. Maak aan met een paar eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Rooster 30 minuten in de oven tot de andijvie geslonken is en een stuk donkerder.

Stap 2: bak het broodkruim of de panko en de ansjovis

Verhit intussen 2 tot 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur. Bak het broodkruim of de panko in 3 tot 5 minuten goudbruin en knapperig. Voeg 4 ansjovisfilets toe en rasp 1 teen knoflook boven de pan. Bak tot de ansjovis is opgelost en door alle broodkruimels heen zit. Stort op een met keukenpapier bekleed bord om af te koelen.

Stap 3: maak de ansjovisboter

Hak de overgebleven ansjovis en de peterselie (inclusief de steeltjes) fijn. Rasp 1 teen knoflook en meng in een kom samen met de ansjovis en peterselie door de roomboter. Breng op smaak met peper en zet apart.

Stap 4: bereid de lamskoteletjes

Breng de lamskoteletjes op smaak met peper en zout. Verhit olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak de koteletten op 1 kant 3 minuten. Leg de lamskoteletten bij de aardappels en groenten op de ovenschaal en bak nog 10 minuten mee in de oven.

Stap 5: serveer!

Haal de bakplaat uit de oven en verdeel alles over de borden. Serveer het lamsvlees met de ansjovisboter en strooi het broodkruim over de groenten en aardappels.

Dit recept komt uit het kookboek ‘Zo Gepiept’.

Vergelijkbare recepten