Ovenschotel boerenkool kikkererwten

Kibbeh is een gerecht dat in het Midden-Oosten veel wordt gegeten en wordt daar vaak gevuld met kruidig gehakt en bulgur door de puree. Deze ovenschotel is een vegetarische variant op dit gerecht met boerenkool en kikkererwten. Daarnaast heb je minder dan een half uurtje werk aan deze ovenschotel: de oven doet de rest!

25 min
Vega

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 2 kilo voorgekookte aardappels
  • 50 ml olijfolie + extra om in te bakken
  • peper en zout
  • 2 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 2 tl komijnpoeder
  • 600 g boerenkool, fijngesneden
  • 15 g munt
  • 1 blik (400 g) kikkererwten

Voorbereiding

Stap 1: Maak de aardappelpuree

Verwarm de oven voor op 225 ℃. Pureer de aardappels met een pureestamper of -knijper, maak aan met 50 milliliter olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 2: Bak de sjalot en knoflook met specerijen

Pel de sjalot en knoflook, en snipper ze. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur en fruit de sjalot 2 tot 3 minuten. Voeg de knoflook toe en fruit 1 minuut. Voeg het komijnpoeder toe en bak 1 minuut mee.

Stap 3: Voeg de boerenkool toe

Voeg de boerenkool beetje bij beetje toe en bak mee tot deze is geslonken. Voeg een glas water toe, doe een deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.

Stap 4: Schep de munt en kikkererwten erdoor

Haal intussen de blaadjes van de munt en hak fijn. Giet de kikkererwten af in een zeef en spoel af met water. Haal het deksel van de pan, draai het vuur hoog en bak een paar minuten tot het vocht is verdampt. Schep de munt en kikkererwten door de boerenkool en breng flink op smaak met peper en zout.

Stap 5: Maak laagjes van aardappelpuree en boerenkool mengsel en doe in de oven!

Maak een laagje van circa 2 centimeter aardappelpuree in een ovenschaal. Schep hierop het boerenkool mengsel en dek af met de rest van de puree. Trek met een vork strepen in de puree en bestrijk de bovenkant met wat olijfolie. Bak circa 30 minuten in de oven of tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Dit recept komt uit het kookboek ‘Zo Gepiept’.

Vergelijkbare recepten