10 x piepers in het seizoen

De zomer is bijna achter de rug en de herfst staat voor de deur. Dat betekent ook dat er nieuwe groenten in het seizoen komen. Wanneer je kiest voor groenten uit het seizoen, heeft jouw maaltijd zo min mogelijk impact op het milieu. Dat past perfect bij aardappels! Naast dat je met aardappels een lekkere en gezonde maaltijd op tafel kunt toveren, is het namelijk ook een hele duurzame optie. Aardappels zijn echte klimaatkanjers volgens het Voedingscentrum. Wij stelden een lijstje samen van verschillende aardappelgerechten gecombineerd met groentes uit dit seizoen, om bewust mee te genieten. Welk recept ga jij proberen?

1: Kruidige groene aardappelsoep
Niks zo lekker als een lekkere soep die binnen een handomdraai op tafel staat. Deze eye-catcher bevat lekker veel groente, waaronder het seizoensproduct bleekselderij. Bleekselderij is in het seizoen van juli tot en met november, dus dit is het perfecte moment om te experimenteren met deze gezonde stengel. Deze soep bevat ongeveer 130 gram groente per portie, en kun je daarom goed serveren met een salade on the side.

2: Spaanse tortilla met aardappel
Waan je in Spaanse sferen met deze tortilla met aardappel! De Spaanse tortilla wordt vaak als tapas gegeten, zowel warm als koud. In dit recept zit lekker veel paprika, dat in het seizoen is van juli tot en met oktober. Daarnaast kun je met een Spaanse tortilla makkelijk je restjes verwerken. Duurzaam genieten dus! Dit gerecht bevat 175 gram groente per portie.

3: Ovenschotel met aardappel, tomaat en chorizo
Een ovenschotel doet het altijd goed. In deze variant zit chorizo en tomaat. Tomaat is in het seizoen van juni tot oktober. Lekker én duurzaam dus. Extra fijn: dit gerecht bereid je in 15 minuten, en de oven doet de rest van het werk! Dit recept bevat ongeveer 175 gram groente per portie.

4: Slaatje van aardappels, munt en komkommer
Een verfrissende salade is het ideale (bij)gerecht op een warme zomeravond. Combineer je ‘m met aardappel, dan is ‘ie ook nog lekker vullend! Dit slaatje maak je onder andere met komkommer. Komkommer is in het seizoen van juli tot oktober. De munt geeft de salade een lekkere frisse twist. Serveer er vis, vlees of een vleesvervanger, piepers en je favoriete groente bij, en dinner is ready to be served! Dit bijgerecht bevat ongeveer 100 gram groente per portie.

5: Gnocchi met broccolipesto
Gnocchi is een Italiaanse pasta, maar dan van aardappel en bloem. Bij deze variant gaat er zelfgemaakte broccolipesto bij. Dat klinkt lastig, maar binnen 20 minuten zet je dit gerecht al op tafel. Daarnaast is broccoli een waar seizoensproduct, dat van juni tot november van Nederlandse bodem komt. Een portie van dit gerecht bevat ongeveer 170 gram groente.

6: Shakshuka met spinazie en aardappel
Shakshuka is een Midden Oosters gerecht van gepocheerde eieren in tomatensaus. Dit eenpansgerecht is eigenlijk niet meer dan eieren in een pittige tomatensaus, en veel groenten. Perfect om restjes uit de koelkast op te maken. In deze variant zit aardappel en lekker veel tomaat, twee bewuste keuzes in dit seizoen! Tomaten komen namelijk van Hollandse bodem van juni tot oktober. Daarnaast is shakshuka een echte groente bom: met maar liefst 250 gram groente per portie zit je met dit recept al direct aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

7: Geroosterde aardappeltjes met artisjokkenharten
Gerechten uit de oven zijn zo gepiept. Deze ovenschotel met artisjokkenharten en aardappels bereid je in sneltreinvaart, en daarna is het wachten maar! Artisjokken worden geoogst vanaf juni tot en met oktober, en is daarom een bewuste toevoeging aan je aardappelgerecht. Smullen maar! Dit recept bevat ongeveer 170 gram groente per portie.

aardappelcourgettepuree

8: Aardappelcourgettepuree met parelhoen en rode wijn
Aardappelpuree combineert heerlijk met groente. In dit recept combineer je ‘m met courgette. Courgette komt van juli tot en met november volop van de Hollandse akkers, en is daarom een duurzame toevoeging aan je aardappelpuree. De zelfgemaakte aardappelchips en parelhoen maken dit gerecht helemaal af! Serveer er een heerlijke salade bij, en genieten maar! 

9: Snijbonenstamppot met kipworst
Een goede stamppot kan natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. In deze stamppot gebruik je lekker veel snijbonen, die nu volop in het seizoen zijn. Binnen een handomdraai zet je deze romige stamppot met kipworst op tafel. Een portie van dit gerecht bevat ongeveer 175 gram groente. Bon appetit!

10: Stoof met venkel, aardappel en tomaat
Last but not least: een lekker stoofpotje. Deze vullende groentestoof brengt je in Marokkaanse sferen, door de pittige harissa en de zoute ingemaakte citroen. Daarnaast gebruik je in dit gerecht het seizoensproduct tomaat, die van juni tot oktober geoogst worden. Dit recept is ideaal als je extra groente wil eten, want een portie bevat maarliefst 450 gram groente.

Recepten van Oh My Dish, Brenda Kookt, Francesca Kookt en Food And Friends.