Lauwwarme Vichysoise met ingelegde prei en gerookte zure room

Aardappel en prei is een geweldig huwelijk!

50 min

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 4 preien, alleen het wit
  • 1 witte ui
  • 75 g boter
  • 300 g geschilde aardappel, in stukken
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 laurierblad
  • 400 ml groentenbouillon
  • 250 ml room
  • 125 ml zure room
  • bieslook
  • extra: rookoventje of rookzak

Voorbereiding

Stap 1: snijden en koken

Snijd van één prei het middelste gedeelte over de lengte doormidden om er vervolgens hele fijne reepjes van te snijden. Meng met olijfolie en witte wijnazijn en zet opzij. Snijd de rest van de prei en de witte ui fijn. Verwarm de boter en bak daarin de prei en witte ui ±10 min. laag. Voeg de aardappel, groentenbouillon en room toe en kook het geheel met de nootmuskaat en laurierblad op laag vuur ± 20 min.

Stap 2: pureren

Verwijder de laurier en pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine. Druk de soep met een pollepel door een fijne zeef. Breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen en proef opnieuw: breng zo nodig opnieuw op smaak met peper en zout. Verdeel de zure room over een aluminium bakje en rook deze koud in een rookoventje of rookzak ± 10 min. of tot deze intens gerookt smaakt*. Breng vervolgens op smaak met zout.

Stap 3: serveren

Schep een el gerookte zure room met daarop een el ingelegde prei in het midden van een diep bord en giet lauwe aardappel preisoep er omheen. Garneer eventueel met bieslook en zwarte peper.

*Je kunt ook in een stoofpan of wok met deksel roken: leg wat aluminiumfolie op de bodem, daarop de rookmot, daarover aluminiumfolie met gaatjes erin geprikt. Doe de deksel op de pan, zet het vuur halfhoog, tot het gaat roken. Haal de deksel eraf en zet het bakje met de zure room erin. Doe de deksel er weer op en rook 10 min.

Vergelijkbare recepten