Aardappel-chocotaart met 3 soorten chocolade, frambozen en bramen
Een chocoladetaart met een verrassende twist: de aardappel. Tijdens de Mini Piepershow werd ervan gesmuld! Dit recept is gemaakt door Hugo Kennis. Bewezen een heerlijke taart en makkelijk te maken met de kids!
Ingrediënten
Voor 12 personen
- 60 g cacaopoeder
- 500 g kruimige aardappels
- 250 g suiker
- 7 eieren
- 200 ml slagroom
- 200 g pure chocolade
- 100 g melkchocolade
- 100 g witte chocolade
- 1 tl grof zeezout
- bakje frambozen
- bakje bramen
Voorbereiding
Stap 1: Verwarm de oven voor en kook de aardappels
Oven voorverwarmen op 175 graden. Kook de aardappels in 20 minuten gaar en laat ze uitstomen. Pureer ze met een pureeknijper of met een stamper.
Stap 2: Maak het beslag
Scheid 6 eieren en klop de eiwitten met een mixer stijf met tweederde van de suiker. Klop de 6 eidooiers samen met 1 heel ei, de overige suiker en het cacaopoeder in een andere kom glad met een mixer. Voeg nu een derde van het eiwitschuim toe aan het eidooier-cacaomengsel. Meng de aardappelpuree hier doorheen tot een glad en egaal mengsel. Schep de rest van het eiwitschuim voorzichtig door het mengsel, zodat het luchtig blijft.
Stap 3: Bak de taart
Vet een springvorm in met een laagje boter. Stort hier vervolgens het beslag in. Bak de taart in ongeveer 25-30 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Check na de 25 minuten met een satéprikker of de taart gaar is. Als de satéprikker er schoon uitkomt is het gaar. Laat de taart nog 15 minuten afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Doe dit voorzichtig.
Stap 4: Maak het glazuur
Breek de melkchocolade en de pure chocolade in stukjes en zet deze in een kommetje voor de bereiding van het glazuur. Breng de slagroom aan de kook in een steelpannetje. Laat vervolgens even afkoelen en voeg toe aan het kommetje met chocoladestukjes. Roer tot er een glanzend mengsel ontstaat en het chocoladeglazuur is af!
Stap 5: Versier de taart
Plaats de taart op een rooster met een bord eronder en giet vervolgens het glazuur eroverheen. Met een spatel of paletmes kan het glazuur daarna verder worden verspreid over de randen. Laat de geglaceerde taart 1 uur opstijven op kamertemperatuur. Rasp de witte chocolade over de taart en versier met frambozen en bramen.