Gegratineerde ovenschotel met pompoenpuree en waterkers

Deze heerlijke gegratineerde aardappel ovenschotel maak je in twee stappen. Gegratineerde aardappel uit de oven en gelijktijdig de pompoenpuree.

45
Vega

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 100 ml slagroom
  • 100 g crème fraiche
  • 100 ml volle melk
  • 2 tenen knoflook
  • 50 g remeker kaas
  • Boter
  • Flinke scheut olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 5 blaadjes fijngesneden salie
  • 500 g pompoen in kleine blokjes
  • Scheut witte wijn
  • 1 sinaasappel
  • Bosje waterkers

Voorbereiding

Gegratineerde aardappel

Verwarm de oven voor op 170 graden. Schil de aardappelen en snijd in plakken van ongeveer 4 mm dik. Breng de aardappelen op smaak met ruim zout en peper.

Doe de room, crème fraiche en melk in een pan met de 2 tenen knoflook en breng aan de kook. Dek de pan af en laat 8 min. rustig garen. De aardappelen mogen niet gaar worden.

Smeer een ovenschaal in met boter en vul met het aardappelmengsel. De knoflooktenen kun je klein snijden of verwijderen. Verdeel de kaas erover heen en dek af met aluminiumfolie. Bak 30 min. afgedekt. Verwijder daarna het aluminiumfolie en bak de gegratineerde aardappel in 20 min. gaar.

Maak nu de pompoenpuree
Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Verhit een scheut olie en fruit de sjalot, knoflook en salie. Voeg de pompoen toe met een scheut witte wijn en laat 15 min. afgesloten sudderen.

Rasp een kwart van de sinaasappelschil met een fijne rasp en voeg dit met sap van de sinaasappel toe. Laat het geheel stoven totdat het uit elkaar begint te vallen.

Roer met een garde even door de pan tot er een grove puree ontstaat. Voeg vervolgens een extra scheut olijfolie toe en breng de puree op smaak met zout en peper.

Serveer een de gegratineerde aardappel met een flinke lepel pompoen en maak af met een pluk waterkers.

Vergelijkbare recepten