Hasselback aardappels met winterse groenten uit de oven

Hasselback aardappels met winterse groenten uit de oven

Winterdagen vragen om een winters maal! Dit recept van onze ambassadeur De Hippe Vegetariër warmt je op tijdens de gure dagen. Door de aardappel als hasselback te snijden vouwt hij mooi open en ontstaat een krokant korstje met een zachte inhoud. En het ziet er ook nog eens prachtig uit! De pastinaak, pompoen en spruitjes worden lekker geroosterd in de oven. Tijd tekort? Je kan ook een zak kant-en-klare wintergroente halen bij de supermarkt! Dit recept bevat 430 calorieën per portie (4 personen). Bereidingstijd: 60 minuten

1 u
Vega

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • zout en peper
  • 10 gram tijm
  • 4 el zonnebloemolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 stuks rode ui
  • 400 gram pompoen
  • 400 gram pastinaak
  • 350 gram spruiten
  • 8 middelgrote vastkokende aardappels

Voorbereiding

 

Stap 1: snijd de hasselback

Verwarm de oven voor op 220 °C. Poets de aardappels schoon. Leg de aardappels tussen twee snijplanken, en snijd de aardappel in de breedte om de 5 mm in. Doordat je tussen de snijplanken snijdt, weet je zeker dat je de aardappel niet per ongeluk helemaal doorsnijdt. Herhaal deze stap met de overgebleven aardappels.

Stap 2: knoflook in de aardappel

Snijd de knoflook in dunne plakjes. Verdeel de knoflookplakjes over de aardappels en plaats deze af en toe tussen de inkepingen. Tip! Schuif de knoflookplakjes echt naar onder zodat deze als het ware verstopt zitten en niet verbranden.

Stap 3: aardappel invetten

Bestrijk de aardappels met zonnebloemolie en vergeet niet om de aardappels ook in de inkepingen in te vetten. Tip! Met een kwastje kan je heel makkelijk in de inkepingen komen.

Stap 4: in de oven

Verdeel de aardappels over een ovenschaal of een met bakpapier beklede bakplaat, strooi hier peper en zout naar smaak over en rooster de aardappels 40 minuten in de oven.

Stap 5: groenten

Bereid ondertussen de groenten voor. Maak de spruitjes schoon door de buitenste blaadjes te verwijderen en een stukje van de harde onderkant te snijden. Halveer de spruitjes. Snijd de pastinaak in plakjes en de pompoen in blokjes of halvemaantjes. Verwijder de schil van de rode ui en snijd de ui in vieren.

Stap 6: nog een keer in de oven

Doe de oven na 40 minuten open en voeg de groenten toe aan de bakplaat of ovenschaal en rooster het geheel nog 25-30 minuten in de oven totdat de aardappels en groenten beetgaar zijn.

Serveer de hasselback aardappelen en geroosterde groenten direct.

 

Vergelijkbare recepten