
Gehaktbal met aardappelen en sperziebonen
Gehaktballen, aardappels en sperziebonen met spekjes. Een typisch Hollandse maaltijd, dat gaat er altijd wel in!
Ingrediƫnten
Voor 4 personen
- 50 ml melk
- 2 sneetjes witboord (zonder korst)
- 300 g rundergehakt
- 300 g half-om-halfgehakt
- 1 ei
- 2 el grove mosterd
- 1tl nootmuskaat
- 75 g gezouten roomboter
- 1 kg kruimige aardappels
- 600 g sperziebonen
- 125 g gerookte magere spekblokjes
Voorbereiding
Stap 1: kneed de gehaktballen
Schenk de melk in een schaal en leg het brood erin. Meng het rundergehakt met het half-om-half gehakt en het ei. Knijp het brood uit en meng het erdoor. Voeg de mosterd en de nootmuskaat toe, en peper en zout naar smaak. Kneed goed door. Draai met natte handen 4 ballen.
Stap 2: gaar de gehaktballen en aardappels
Verwarm de boter in een braadpan. Voeg, als de boter niet meer schuimt, de gehaktballen toe en braad ze op middelhoog vuur in 5 minuten rondom aan. Draai het vuur laag en braad de gehaktballen in 20 minuten gaar, met de deksel schuin op de pan. Keer ze regelmatig. Schil ondertussen de aardappelen. Kook ze in water met zout in 20 minuten gaar.
Stap 3: bereid de sperziebonen
Verwijder de steelaanzet van de bonen en kook ze in 8 minuten beetgaar. Bak het spek 5 minuten in een pan met antiaanbaklaag. Meng door de gare bonen. Schep de aardappelen, de bonen en de gehaktballen op 4 borden en schenk wat van het braadvocht bij de aardappelen.