
Feestelijke aardappelkroketjes
De lekkerste vulling voor feestelijke kroketjes? Aardappelpuree! Lekker romig en in een krokant jasje. Dit recept bevat 404 kcal per portie (4 personen). Bereidingstijd: 40 minuten + 60 minuten afkoelen.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 500 gram aardappels, geschild
- 50 gram boter
- 2 eieren
- 50 gram gezeefde bloem
- 1/2 eetlepel koud water
- Paneermeel
- Peper en zout naar smaak
- 0,5 liter olie om te frituren
Voorbereiding
Stap 1: pureer de gekookte aardappelen
Verwarm de frituurpan voor op 180ºC. Breng een pan met water aan de kook en kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Giet af en laat droog stomen. Maak een puree van de gekookte aardappelen, boter, 1 ei, 2 eidooiers, zout en peper.
Stap 2: laat afkoelen en opstijven
Verdeel de aardappelpuree over een groot bord of schaal, dek af met huishoudfolie en laat het ongeveer een uur in de koelkast afkoelen en opstijven.
Stap 3: maak de kroketjes
Strooi in een diep bord de bloem en klop in een ander diep bord 1 ei los met het water. Vorm van de koude puree kleine kroketjes van ca. 5 cm lang. Rol deze eerst door de bloem, dan door het eimengsel en wentel ze tenslotte door de paneermeel. Zo ontstaat er een mooi laagje om het kroketje.
Stap 4: frituur de kroketjes
Frituur de kroketjes in frituurolie in 180ºC met niet meer dan 6 tegelijk in ca. 3 minuten goudbruin. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer ze direct.