Vichyssoise met zoutvlees, doperwten en gebakken asperges

Deze vichyssoise van TV chef London Loy moet je een keer uitgeprobeerd hebben. De soep met aardappels en prei wordt traditioneel koud gegeten maar kan ook zeker warm geserveerd worden. London heeft deze variant rijk gevuld met zoutvlees, doperwten en gebakken asperges. Extra lekker! Dit recept bevat 250 gram groente per portie. Je krijgt dus meteen je dagelijkse hoeveelheid groente binnen. Eet lekker. So so lobi!Bereidingstijd: 30 minuten + 60 minuten zoutvlees uitkoken

1 u 30 min

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 900 g (koelverse) aardappels
  • 1,5 prei, alleen het witte gedeelte
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1/2 venkel
  • 1 rode rawit peper, met of zonder zaadlijsten
  • 500 g zoutvlees
  • 1400 ml groentebouillon of kippenbouillon
  • 250 ml biologische slagroom
  • 600 g verse doperwten
  • 1 pakje mini groene asperges (grote asperges zijn ook mogelijk)
  • Zonnebloemolie
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • 2 volle el dille
  • 1/2 bosje bieslook

Voorbereiding

Stap 1: Kook de aardappels

Schil de aardappels, snijd ze in grove stukken en was ze onder de kraan. Bewaar 5 kleine aardappels en snijd deze in blokjes van 1 cm voor garnering. Kook deze blokjes aardappel kort, giet af en laat afkoelen op een bord. Laat de andere aardappels na het wassen goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.

Stap 2: Snijd en was de prei 

Snijd het wit van de prei door de helft en snijd in ringen, snijd ook een klein handje super fijn voor garnering. Was de prei onder de kraan en laat uitlekken. Houd de fijngesneden prei apart voor de garnering. 

Tip: bewaar het groen van de prei voor een andere maaltijd, dit kun je goed roerbakken.

Stap 3: Snijd de knoflook, sjalotten, rawit en venkel 

Hak de knoflook en sjalotten fijn. Maak de venkel schoon en snijd in grove blokjes. Hak de rawit fijn. Als je minder pit wilt, haal je de zaadlijsten eruit.

Stap 4: Ontzout het zoutvlees

Ontzout het zoutvlees door het te koken in een pannetje met water. Ververs het water wanneer het kookt, en zet het vlees opnieuw op met koud water. Herhaal dit 3 tot 4 keer en kook het daarna tot het vlees lekker zacht is. Je kunt ook een hogedrukpan gebruiken, dan is het binnen een uur klaar.

Stap 5: Bak de groenten en aardappels en pureer 

Bak alle groenten en de grof gesneden aardappels in een koekenpan tot alles licht goudbruin is. Blus af met de bouillon en laat 15 à 20 minuten pruttelen op laag vuur. Giet de room erbij en pureer alles fijn met de staafmixer. 
 

Stap 6: Doe de doperwten erbij en laat pruttelen 

Doe vervolgens de doperwten erbij en laat het verder pruttelen op laag vuur voor 5 à 8 minuten. De doperwten mogen echt nog een bite hebben.

Stap 7: Bak de asperges en prei 

Bak de asperges en fijngesneden prei beetgaar in een koekenpan met een scheut zonnebloemolie en breng alles op smaak met zout en peper.

Stap 8: Maak de kruidenolie en serveer

Snijd de dille en bieslook heel fijn, doe er een flinke scheut milde olijfolie bij en mix de olie kruiden goed door. Check de soep op smaak en voeg eventueel nog wat zout en zwarte peper toe. Serveer de soep in diepe borden. Gebruik als topping wat asperges, prei, zoutvlees, aardappelblokjes en de groene kruidenolie.

 

TIP: Lekker met rijst. Dan heb je een rijk gevuld bordje soep, maar het is geen must.

Vergelijkbare recepten