Snack-krieltjes met aioli

Ga op zoek naar de allerkleinste krieltjes, die vind je meestal op de markt. Lukt dat niet, gebruik dan kleine kriel of snijd grotere krielaardappels doormidden. Frituur ze met schil en al en bestrooi met zeezout.

20 min
vega

Ingrediënten

Voor 6 Personen
  • 1 eidooier
  • 0,5 tl cayennepeper
  • Sap van een halve citroen
  • 250 ml mais- of arachideolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 1 kg minikrieltjes, gewassen
  • extra nodig: frituurpan met plantaardige olie, staafmixer, keukenpapier

Bereiding

Stap 1: aioli

Verhit de olie in de frituurpan tot op 180 °C. Maak eerst de aïoli. Meng de eidooier, cayennepeper en het citroensap in een maatbeker. Zet de staafmixer erin en voeg langzaam de olie toe tot het een dikke zalvige mayonaise is. Breng op smaak met zout, cayennepeper en citroensap. Meng de knoflook erdoor.

Stap 2: krieltjes

Frituur de krielaardappeltjes in 3 porties in telkens ca. 4 minuten goudbruin en knapperig in de hete olie. Klop de olie er goed af, laat ze uitlekken op een bord met een stukje keukenpapier. Bestrooi met zeezout en serveer met aïoli. Ook heel lekker om de aardappeltjes met aïoli in geroosterde komijnzaadjes te dippen!

Vergelijkbare recepten

2 u
vega

Wally’s ravioli gevuld met aardappel en mozzarella

30 min
vega

Roergebakken mediterraanse aardappeltjes

40 min

Hartige taart met krokante aardappelblokjes

40 min

Aardappelblokjes met gegratineerd witlof, ham en kaas

55 min
vega

Aardappelmuffins

50 min

Gebraden kip met aardappels

[#<Recipe id: 581, title: "Wally’s ravioli gevuld met aardappel en mozzarella", cooking_time: 120, instructions: "<p>Maak eerst het pastadeeg. Zeef de bloem. Meng d...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "", cooking_method: "Koken", servings: 12, featured: true, slug: "wally-s-ravioli-gevuld-met-aardappel-en-mozzarella", image: "wally-s-ravioli-gevuld-met-aardappel-en-mozzarella...", description: "Pasta en aardappel in één gerecht? Inderdaad, deze...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2017-04-04 15:35:21", updated_at: "2017-07-07 09:19:24", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 358, title: "Roergebakken mediterraanse aardappeltjes", cooking_time: 30, instructions: "<p>Schil de aardappels en halveer ze. Doe ze met 1...", meal_type: 0, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Heerlijk met een stukje vis uit de oven.&nbsp;<...", cooking_method: "Wok", servings: 4, featured: true, slug: "roergebakken-mediterrane-aardappeltjes", image: "roergebakken-mediterrane-aardappeltjes.jpg", description: "", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:50:28", updated_at: "2017-07-07 09:05:16", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 657, title: "Hartige taart met krokante aardappelblokjes", cooking_time: 40, instructions: "<h2><u>Stap 1: Meng de spinazie en kruidenkaas</u>...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "hartige-taart-met-krokante-aardappelblokjes", image: "hartigetaart_krokante_aardappel_kopie.jpg", description: "Gek op taart? Zet vanavond deze hartige taart met ...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2019-07-08 13:59:26", updated_at: "2019-07-15 07:45:49", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 461, title: "Aardappelblokjes met gegratineerd witlof, ham en k...", cooking_time: 40, instructions: "<h2><u>Stap 1: bak de aardappels in de oven</u></h...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Vervang de ham eens door gehakt. Bak het gehakt...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelblokjes-met-gegratineerd-witloof-ham-en-k...", image: "aardappelblokjes-met-gegratineerd-witloof-ham-en-k...", description: "Een typisch Hollandse ovenschotel met aardappel, w...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=248557", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:36", updated_at: "2017-07-07 10:05:59", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 426, title: "Aardappelmuffins", cooking_time: 55, instructions: "<h2><u>Stap 1: voorbereiden</u></h2>\r\n\r\n<p>Warm de...", meal_type: 4, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Een perfecte begeleider bij vis- en vleesgerech...", cooking_method: "Overige", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelmuffins", image: "aardappelmuffins.jpg", description: "Aardappelmuffins heb je zo gepiept, een ideaal bij...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:51:55", updated_at: "2017-07-07 11:18:39", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 400, title: "Gebraden kip met aardappels", cooking_time: 50, instructions: "<h2><u>Stap 1: braad de kip</u></h2>\r\n\r\n<p>Verwarm...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Je kan dit gerecht ook maken met krieltjes. Nee...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "kip-op-z-n-italiaans-met-aardappels", image: "kip-op-z-n-italiaans-met-aardappels.jpg", description: "Proef de smaken van Sicilië op je bord! Citroen, o...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:51:25", updated_at: "2017-07-28 11:38:53", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief