Snack-krieltjes met aioli

Ga op zoek naar de allerkleinste krieltjes, die vind je meestal op de markt. Lukt dat niet, gebruik dan kleine kriel of snijd grotere krielaardappels doormidden. Frituur ze met schil en al en bestrooi met zeezout.

20 min
Vega

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • 1 eidooier
  • 0,5 tl cayennepeper
  • Sap van een halve citroen
  • 250 ml mais- of arachideolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 1 kg minikrieltjes, gewassen
  • extra nodig: frituurpan met plantaardige olie, staafmixer, keukenpapier

Voorbereiding

Stap 1: aioli

Verhit de olie in de frituurpan tot op 180 °C. Maak eerst de aïoli. Meng de eidooier, cayennepeper en het citroensap in een maatbeker. Zet de staafmixer erin en voeg langzaam de olie toe tot het een dikke zalvige mayonaise is. Breng op smaak met zout, cayennepeper en citroensap. Meng de knoflook erdoor.

Stap 2: krieltjes

Frituur de krielaardappeltjes in 3 porties in telkens ca. 4 minuten goudbruin en knapperig in de hete olie. Klop de olie er goed af, laat ze uitlekken op een bord met een stukje keukenpapier. Bestrooi met zeezout en serveer met aïoli. Ook heel lekker om de aardappeltjes met aïoli in geroosterde komijnzaadjes te dippen!

Vergelijkbare recepten