
Misogratin met zalm en spitskool
Miso is een traditionele Japanse smaakmaker van gefermenteerde sojabonen, zout en koji (gefermenteerde rijst of gerst). In dit recept combineer je de miso met vettige zalm en romige aardappels. Extra fijn: je kunt koelverse aardappelschijfjes gebruiken en dan staat dit recept in een mum van tijd op tafel!
Ingrediënten
Voor 4 personen
- zout
- 600 g zalmfilet zonder huid
- 3 el miso
- 900 g aardappelschijfjes (kant-en-klaar of voorgekookte aardappels in plakjes snijden)
- 2 spitskolen
- zonnebloemolie om in te bakken
- 15 g roomboter
- 5 g koriander
Voorbereiding
Stap 1: verwarm de oven voor en zout de zalm
Verwarm de oven voor op 200 ℃. Zout de zalm lichtjes en zet apart.
Stap 2: los de miso op
Breng de slagroom samen met de miso en 250 milliliter water in een pan aan de kook. Roer goed, zodat de miso oplost.
Stap 3: bak de gratin
Leg de aardappelschijfjes in een ovenschaal en giet het roommengsel hier overheen. Dek af met aluminiumfolie en bak de gratin 15 minuten in de oven.
Stap 4: bereid de spitskool
Snijd intussen de spitskool in 4 parten. Leg op een bakplaat bekleed met bakpapier, besprenkel royaal met zonnebloemolie en breng op smaak met peper en zout. Zet in de oven bij de gratin.
Stap 5: verwijder het folie van de gratin
Verwijder na 15 minuten het folie van de gratin. Vak zowel de gratin als de spitskool nog 30 minuten af tot de bovenkant mooi goudbruin is.
Stap 6: bak de zalm
Verhit 10 minuten voordat alles klaar is een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de zalm (afhankelijk van de dikte) 3 tot 5 minuten aan 1 kant. Draai de zalm voorzichtig om, voeg de roomboter toe en bak nog 1 tot 2 minuten aan de andere kant, tot de binnenkant rosé is.
Stap 7: serveer!
Hak de koriander fijn en strooi over de zalm. Serveer de misogratin samen met de zalm en spitskool.
Dit recept komt uit het kookboek ‘Zo Gepiept’.