Minifrietjes met citroenzout

Zelf je eigen minifrietjes maken is leuk om te doen. Knapperig gebakken zó uit het vet zijn ze niet te versmaden als snack bij de borrel maar ook lekker bij een stuk gestoomde of gebakken vis. Extra nodig: blokrasp, mandoline, frituurpan met plantaardige olie, keukenpapier. Dit recept bevat 441 kcal per portie (4 personen). Bereidingstijd: 30 minuten.

30 min
Vega

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 citroen, schoongeboend
  • 50 g zeezout
  • 750g vastkokende aardappels, schoongeboend

Voorbereiding

Stap 1: citroenzout mengsel

Rasp de schil van de citroen op de grove kant van de blokrasp. Hak het citroenrasp met een mes nog iets fijner en roer het zeezout erdoor. Laat het mengsel onafgedekt staan zodat de citroen kan indrogen.

Stap 2: maak de stro-aardappeltjes

Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C. Snijd de aardappels in luciferdikke reepjes op de mandoline. Of snijd de aardappels in dunne plakjes van 2 mm dik en vervolgens in reepjes van 2 mm dik. Spoel onder koud stromend water in een zeef het zetmeel eraf.

Stap 3: frituren

Laat de stro-aardappeltjes goed uitlekken en dep ze droog met een schone keukendoek. Frituur de lucifer-chips in kleine porties. Schud de frituurolie er goed en laat ze uitlekken in een kom bekleed met keukenpapier. Schud ze om met het citroenzout en serveer met (zelfgemaakte) mayonaise.

Vergelijkbare recepten