
Javanais van aardappeltjes en haring
Een javanais is eigenlijk een mokkagebak bestaande uit verschillende laagjes. Deze versie is hartig en bestaat uit laagjes van aardappel en haring.
Ingrediƫnten
Voor 4 personen
- 3 middelgrote vastkokende aardappels in schijfjes van 3 mm dikte
- 4 haringfilets
- 1 dl visbouillon
- 1 blaadje gelatine
- 0,5 el mosterd
- 1 dl arachideolie
- 4 takjes peterselie
- peper en zout
Voorbereiding
Stap 1: kook de aardappelschijfjes
Kook de aardappelschijfjes met 1 eetlepel water afgedekt in de magnetron in ongeveer 4 minuten op 900 watt beetgaar (halverwege omscheppen en 5 minuten laten nagaren).
Stap 2: maak de gelei
Week de gelatine in koud water. Breng de visbouillon in een steelpannetje aan de kook. Knijp de gelatine uit, neem de bouillon van het vuur en los de gelatine op in de bouillon. Kruid met zout en peper.
Stap 3: stapel de aardappel en haring
Pak een schaal en leg hierin een laagje aardappelschijfjes, besprenkel ze met bouillon en bedek ze met 2 haringfilets. Herhaal dit en eindig met een laagje aardappelschijfjes. Dek het geheel af met plasticfolie, leg er een zwaar voorwerp op en laat het enkele uren rusten in de koelkast.
Stap 4: maak de saus
Snij de javanais in rechthoekjes. Meng de mosterd met de peterselie en arachideolie, kruid met zout en peper en serveer dit bij de javanais.