
Hasselbackaardappels met gorgonzola
Met Hasselback aardappels krijg je gegarandeerd een “wow” moment als ze de oven uit komen. Met deze Zweedse manier maak je als het ware een waaiertje van je aardappels, waardoor ze nog aan elkaar hangen.
Ingrediënten
Voor 12 personen
- 1 kg kleine tot middelgrote vastkokende aardappels
- naaldjes van een half bosje rozemarijn
- 80 g boter, in blokjes
- scheutje olijfolie
- vloeibare honing
- 75 g gorgonzola
Voorbereiding
Stap 1: maak de ‘waaiertjes’
Verwarm de oven voor op 200 °C. Maak diepe inkepingen over de breedte van elke aardappel, met telkens 1–2 mm ertussen. Snijd de inkepingen tot twee derde in het aardappelvlees. Vul enkele inkepingen met rozemarijnnaaldjes.
Stap 2: aardappels in de oven
Verdeel de blokjes boter over een grote braadslee en druppel ook de olijfolie over de bodem. Schuif de braadslee in de oven en wacht tot de boter na een paar minuten smelt. Leg dan de aardappels er voorzichtig in.
Stap 3: goed opletten
Rooster ze in 50–60 minuten goudbruin, gaar en krokant. Bedruip ze ondertussen een paar keer met de boter en olie uit de braadslee en keer ze regelmatig.
Stap 4: honing
Druppel een beetje honing over de aardappels en rooster ze nog eens 5 minuten in de oven.
Stap 5: ‘wow’-moment
Doe de aardappels over op een schaal. Verkruimel de gorgonzola erover, serveer het geheel warm en incasseer het ‘wow’-moment van je gasten!