Gebakken kabeljauw met ovengebakken aardappel en wintergroenten

Dit gerecht van TV chef London Loy tovert een glimlach op je gezicht. De aardappels en wintergroenten gaan samen met de kruiden de oven in. Dat zorgt meteen voor een lekkere geur in je keuken. Bak de kabeljauw krokant en serveer samen met de aardappels en groenten. Wil je het gerecht nog lekkerder maken? (Ja, nóg lekkerder) Serveer het dan met de zelfgemaakte salsa van tomaten met madame jeanette olie. Dat wordt smullen! Bij dit gerecht krijg je ongeveer 150 gram groente binnen. Eet lekker. So so lobi! Bereidingstijd: 30 minuten

30 min

Ingrediënten

Voor 4 Personen
  • 200 g schorseneren
  • 200 g pastinaak
  • 200 g vastkokende (koelverse) aardappels
  • 200 g wortel
  • 1 el verse tijm
  • 1 el rozemarijn
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • Een scheut milde olijfolie
  • Versgemalen zout en peper
  • 4 kabeljauwfilets van 150-200 g met huid
  • 1 citroen
  • Klontje roomboter
  • Voor de salsa (optioneel):
  • 2 tomaten, in blokje gesneden met kern
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 el bieslook, fijngesneden
  • 2 el platte peterselie, fijngesneden
  • Sap en rasp van 2 limoenen
  • Paar druppels madame jeanette, of 1 rode rawit peper/chili peper
  • Flinke scheut milde olijfolie
  • Gemalen zout en zwarte peper naar smaak

Bereiding

Stap 1: Bereid de groenten en aardappels voor

Schil de schorseneren en leg deze daarna in een bakje met water. Was de pastinaak goed met water en snijd deze in reepjes van ongeveer 10 cm. Doe dit vervolgens ook met de aardappels en wortels. Heb je kleine aardappels, snijd die dan in partjes.

Stap 2: Blancheer de aardappels en groenten

Breng een pannetje met ruim water aan de kook. Blancheer hierin eerst de pastinaak, vervolgens de aardappels, wortels en als laatste de schorseneren. Doe de aardappel, pastinaak, wortels en schorseneren vervolgens in een vergiet zodat zij droog kunnen stomen. Snijd de schorseneren daarna in tweeën met een lengte van ongeveer 10 cm.

Stap 3: Doe de aardappels en groenten in de oven

Verwarm de oven voor op 180ºC. Leg de pastinaak, schorseneren, wortels en aardappels in een ovenschaal en bedek deze met de verse tijm, rozemarijn en fijngesneden knoflook. Doe een scheut olie over het mengsel heen en hussel het door elkaar. Als laatste voeg je de versgemalen zout en peper toe. Zet de schaal in de oven en bak het mengsel in 20 minuten mooi goudbruin.

Stap 4: Bak de kabeljauw 

Was de kabeljauw in een kommetje met koud water met het sap van een kwart citroen. Dep het stukje kabeljauw droog met keukenpapier en leg de vis op een nieuw stuk keukenpapier met de huidkant naar beneden. De kabeljauw moet echt goed droog zijn. Bestrooi de vis met zout en peper. Doe een scheutje olijfolie en een klontje roomboter in een koekenpan. Bak de vis met de huidkant als eerste mooi krokant. Draai vervolgens de vis om en bak de andere kant mooi krokant.

Stap 5: Serveer het gerecht 

Leg de pastinaak, aardappels, wortelen en schorseneren nonchalant op een bord en leg de gebakken kabeljauw met de huidkant naar boven in het midden. 

Stap 6: maak de salsa (optioneel) 

Doe alle ingrediënten in een mengkom en mix alles goed. Proef of je tevreden bent en breng anders nog op smaak. Gebruik de salsa bij de kabeljauw.

Vergelijkbare recepten

[]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief