Amerikaanse hash browns
Hash browns worden in Amerika traditioneel gegeten voor het ontbijt met eieren en spek, maar ze zijn ook prima te gebruiken als bijgerecht voor bij het diner. Dit recept bevat 324 kcal per portie (2 personen). Bereidingstijd: 45 minuten.
Ingrediënten
Voor 2 personen
- zout en peper
- 2 middelgrote kruimige aardappels, geraspt
- 1/2 middelgrote ui, fijngehakt
- 1/4 kopje (tarwe)bloem
- 1 ei
- plantaardige olie om in te bakken
Voorbereiding
Stap 1: de aardappelmix
Spoel de geraspte aardappels onder de kraan totdat het water helder van kleur is. Giet af en dep de geraspte aardappels stevig droog met een schone theedoek. Doe de geraspte aardappels in een grote kom en mix de fijngehakte ui, de bloem en het ei er gelijkmatig doorheen. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 2: bakken
Giet genoeg olie in de pan zodat de hash browns goed in de olie kunnen liggen, ongeveer 1-2 cm diep. Gebruik een stevige pan en verhit de olie op middelhoog vuur. Als de olie gloeiendheet is (test dat door een oud broodkorstje in de olie te gooien, als dat gelijk bruin wordt is de olie goed heet) kan de aardappelmix in de pan. Maak kleine rondjes als pannenkoekjes of bedek de hele bodem van de pan voor 1 grote hash brown die je later in stukje snijdt. Bak de hash browns tot ze lekker bruin zijn, minstens 5 minuten aan elke kant. Als je 1 grote hash brown maakt, snijd de koek dan in vieren om ze makkelijker te kunnen draaien. Verwijder de hash browns uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Stap 3: serveren
Verdeel de hash browns over de borden en serveer met een schepje crème fraîche, plakjes gerookte zalm en een fijngesneden bosuitje.