Aardappeltaart met pastinaak
Deze aardappeltaart is heerlijk als bijgerecht in een menu met meerdere gangen. Wil je kaas toevoegen, brokkel er dan blauwschimmel over. En heb je nog een stukje aardappeltaart over, dan is dat heerlijk bij de lunch met een toef groene sla en wat gedroogde ham.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 800 g vastkokende aardappels
- 200 g pastinaak, gevuld
- 80 g roomboter, gesmolten
- 2 el verse tijmblaadjes
- Extra nodig: mandoline of scherp koksmes, metalen bakvorm met een doorsnede van 24 cm of gietijzeren pan bekleed met bakpapier, aluminiumfolie
Voorbereiding
Stap 1: voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aardappels en pastinaak op de mandoline of met een scherp koksmes in dunne plakjes van 3 mm dik. Leg een laag aardappelplakjes in een cirkel in de bakvorm, bestrijk met boter, bestrooi met tijm, zout en peper. Leg hierop de plakjes pastinaak, bestrijk met boter en bestrooi met tijm, zout en peper. Herhaal deze manier van laagjes maken tot alle plakjes op zijn.
Stap 2: in de oven
Bestrijk de bovenkant van de taart met boter. Dek de vorm af met aluminiumfolie en plaats in het midden van de oven. Bak de aardappeltaart in ca. 50 minuten gaar. Verwijder het folie en laat de bovenkant van de taart eventueel in 5 minuten goudbruin kleuren onder de grill. Snijd de taart in punten. Lekker met een groene salade bij vis, vlees of gevogelte.