Aardappelgratin met aubergines en tomaat

Deze vegetarische ovenschotel lijkt een beetje op een lasagne, maar in plaats van pasta gebruik je aardappel. Lekker en gezond! Ook kinderen zullen dol zijn op deze aardappelgratin met aubergine.

50 min
Vega

Ingrediƫnten

Voor 4 personen

  • 4 middelgrote vastkokende in schijfjes van 1/2 cm aardappels
  • 1 aubergine in schijfjes van 1/2 cm
  • 4 el stukjes gepelde tomaten uit blik
  • 1 dl groentebouillon
  • 1 gesnipperd klein uitje
  • 1 teentje gesnipperde knoflook
  • 1 el olijfolie en olie voor invetten
  • 1 el gehakte tijm of salie
  • 1 el grof zeezout
  • zout
  • (vers)gemalen peper
  • 50 g geraspte kaas naar keuze

Voorbereiding

Stap 1: bereid de aubergine

Bestrooi de aubergines met zeezout, laat ze een half uur in een vergiet uitlekken, spoel ze af onder koud stromend water en dep ze goed droog.

 

Stap 2: maak de tomatensaus

Verwarm de over voor op 180 graden. Verhit de olijfolie in een steelpan. Voeg ui en knoflook toe en bak zachtjes 2 minuten. Voeg de gepelde tomaten en de bouillon toe. Breng aan de kook en laat alles 10 minuten zachtjes sudderen. Breng op smaak met peper en zout.

 

Stap 3: zet in een ovenschaal en bakken

Vet een ovenschaal in met olijfolie. Leg er 1/3 van de aardappelschijfjes in, dan 1/3 van de aubergines en bestrooi het geheel met de gehakte kruiden. Overgiet met 1/3 van de tomatensaus, herhaal dit nog tweemaal en eindig met een laagje kaas. Laat alles gedurende 30 minuten gaar worden in de voorverwarmde oven.

Vergelijkbare recepten