8 x pieperrecepten in 20 minuten

Kom jij soms ook uren te kort in een dag? Werken, sporten, studeren, sociale activiteiten en ga zo maar door. Het is dan erg fijn als er in de avond een snelle en gezonde maaltijd op tafel staat. En daar helpen we je graag een handje bij! Met de recepten hieronder tover jij binnen 20 minuten een gezonde maaltijd in elkaar. Zo hoef je niet zelf na te denken over wat je gaat maken en is het avondeten zo gepiept! 

1: Crunchy broccolistamppot
Binnen 20 minuten kan jij al van deze snelle en gezonde stamp genieten. Doordat je de broccoli maar kort kookt, behoud je een stevige bite. Na het koken stamp je de aardappel en broccoli even door elkaar. Strooi er gehakte macadamianoten en gebakken uitjes over voor de crunch en serveer met een (vega) worst. Easy peasy! Het gerecht bevat per portie ongeveer 150 gram groenten.

2: Groene groenten aardappel rösti 
Restjes aardappel over? Gebruik het dan voor in je rösti. Rösti komt van oorsprong uit Zwitserland en is een aardappelkoek die vooral in het Duitstalige deel gegeten wordt. Het bestaat uit geraspte aardappel die in een ronde koekenpan gebakken wordt. Een gerecht waar zowel jong als oud van kan genieten. Deze groenten aardappelrösti is klaar binnen 20 minuten. Geef er je eigen draai aan door jouw lievelingsgroenten of andere kruiden toe te voegen. Snijd de taart in puntjes en smullen maar! Per portie krijg je ongeveer 110 gram groenten binnen. 

3: Curry aloo met aardappel en pompoen 
Curry, snel en makkelijk? Jazeker! Voor deze curry met aardappel en pompoen heb je maar één pan nodig en staat binnen 20 minuten klaar. Extra lekker, want pompoenen zijn nu in het seizoen! Serveer er wat rijst of naan bij en tast toe! Tip: Maak wat extra zodat je het kan bewaren in de koelkast voor een andere dag. Dit gerecht bevat ongeveer 120 gram groenten per portie maar schroom zeker niet om er extra groenten bij te voegen.

4: Gnocchi met groenten, pesto en geitenkaas
Gnocchi (spreek je uit als ‘njokki’) is een pastasoort uit Italië gemaakt van aardappel en tarwemeel. Gnocchi is het meervoud van gnocco wat klont betekent. Deze aardappel-deegballetjes kan je bakken, koken of in de oven doen. Gnocchi is in een handomdraai klaar en zorgt dus voor gemak in de keuken. Vooral fijn na een lange werkdag. Bij dit kleurrijke gerecht gaan we de gnocchi bakken en voegen we groenten, pesto en geitenkaas toe. In 15 minuten kan iedereen aan tafel. Buon appetito! Dit recept bevat ongeveer 150 gram groenten per portie.

5: Mediterraans gepofte aardappel
Gepofte aardappel is ontzettend lekker en ook nog eens makkelijk te bereiden. Je kan aardappels poffen in de oven, maar ook in de magnetron zijn ze zo gepiept! Dit gerecht staat al binnen 20 minuten op tafel. Een gepofte aardappel is al lekker met een beetje kruidenboter maar je kan het ook spannender maken. Bij dit recept kiezen we voor mediterraanse smaken met verschillende toppings. Tip: Zet bakjes met verschillende toppings op tafel zodat iedereen zelf kan kiezen. Zo maak je het nog makkelijker voor jezelf! Een portie van dit gerecht bevat ongeveer 130 gram groenten.

6: Flammkuchen met spek, aardappel, kaas, rode ui en bieslook
Het lijkt misschien op een pizza maar dat is het zeker niet. Flammkuchen komt van oorsprong uit de Duits-Franse grensstreek Elzas. Bakkers gebruikten overgebleven deeg als ‘proefdeeg’ om te kijken of de temperatuur van de houtovens heet genoeg waren. De juiste warmte werd bereikt wanneer het deeg binnen twee minuten gaar was. Als de ovens te heet waren vatte het deeg vlam, vandaar de naam Flammkuchen (brandende taart). De klassieke Flammkuchen is net als dit recept met spek en ui. Alleen geven wij er nog een speciale twist aan door er plakjes aardappel op te doen. Zeker het proberen waard! Met een lekkere salade erbij zit je zo aan je groente van de dag! Extra fijn: de bereidingstijd is 10 minuten en daarna doet de oven de rest van het werk.

7. Aardappelrösti met courgette en paprika 
Een snelle gezonde maaltijd en weinig afwas? Dat is gegarandeerd bij dit recept. Rösti wordt meestal gegeten als bijgerecht met een stukje vlees of groenten, maar het kan ook zeker als hoofdgerecht. Met dit recept heb je jouw aardappelrösti-koek zo op tafel. Binnen 20 minuten kan je er namelijk al van smullen. Voeg courgette en paprika toe en serveer het met een salade. Zo heb je niet alleen een snelle maaltijd op tafel, maar kom je ook aan je dagelijkse portie groenten: maar liefst 240 gram groenten per portie. Dubbel genieten!

8: Snelle stamppot met bloemkool
Het zijn weer koude en donkere dagen. Fijn om jezelf dan op te warmen met een lekkere en gezonde maaltijd. Deze stamppot heeft maar vijf ingrediënten en staat binnen 15 minuten op tafel. Koken, stampen en dan is het gerecht al klaar. Appeltje eitje! Tip: Gebruik voorgekookte aardappelen om het jezelf nog makkelijker te maken. Per portie krijg je 180 gram groenten binnen.

Recepten van Eef kookt zo, Lekker en simpel en Susan Aretz.