4x stamppotten uit de stamppotwagen

Nu het buiten kouder wordt, is ook het stamppotseizoen weer begonnen! Samuel Levie, chefkok en schrijver van het boek ‘Zo gepiept’ ging de straten op met de enige echte stamppotwagen om het seizoen officieel af te trappen. Bij zijn ronde deelde hij hoorntjes uit, gekroond met bolletjes van een aantal verschillende bijzondere, creatieve stamppotten. De stamppotten die Samuel speciaal ontwikkelde voor de wagen zijn allemaal creatieve variaties van klassiekers. Zo hoopt hij iedereen te inspireren om ook deze winter weer een versie van dit gemakkelijke, gezonde en oerhollandse eenpansgerecht op tafel te zetten. Heb je de stamppotwagen gemist? Geen probleem, in dit artikel vind je alle recepten zodat je zelf aan de slag kunt. Laat je inspireren en pak de stamper maar uit de kast!

1: Boerenkoolstamppot met uitgebakken spekjes en piccalilly
Boerenkool is een echte ‘superfood’. Je vindt het terug in smoothies, salades en verschillende snacks. Maar eigenlijk gaat er natuurlijk niets boven de klassieke boerenkoolstamppot. Al jaren genieten mensen van dit oerhollandse stamppotje. Door de piccalilly krijgt deze variant een frisje wat het net even spannender maakt. Binnen 25 minuten heb jij deze stamppot klaar. Per portie van dit gerecht krijg je 150 gram groenten binnen. Smakelijk eten!

2: Bietenstamppot met blokjes appel met miso walnoot crunch
Bietenstamppot is een echte knaller voor kinderen. Ze geven de stamppot een vrolijke kleur en zijn lekker zoet. In dit recept worden er stukjes appel mee gestampt waardoor het gerecht een frisse smaak krijgt. De walnoten geven nog een knapperige draai aan dit recept. Een smakelijke stamppot die al binnen 20 minuten op tafel staat. Dit recept bevat 100 gram groenten per portie. Tip: Gebruik voorgekookte aardappelen of de aardappelen van de vorige dag om nog sneller aan tafel te kunnen.

3: Bakkeljauwstamppot met tayerblad en gebakken uitjes 
Bakkeljauw is gedroogde en gezouten kabeljauw. In de Surinaamse keuken is dit gerecht inmiddels niet meer weg te denken. Deze bakkeljauwstamppot van Samuel Levie geeft een twist aan deze eeuwenoude lekkernij en staat binnen 35 minuten klaar. Maak het jezelf makkelijk door de bakkeljauw kant-en-klaar te kopen. Stamp de aardappels erdoor en serveer met gebakken uitjes en Madam Jeanette hot sauce. Dat wordt gegarandeerd smullen! Per portie krijg je 85 gram groenten binnen. Nyan Switi!

4: Rucola stamppot met gedroogde tomaat en pijnboompitten (vegan)
Met maar vier ingrediënten ben je in mum van tijd aan het genieten van deze rucola stamppot. Rucola is een typisch Toscaanse groente en een echte smaakversterker. Hierdoor krijgt deze stamppot een lekkere pit. De olie van de gedroogde tomaatjes maakt het geheel smeuïg. Stamp alles goed door elkaar en strooi de pijnboompitjes erover. Binnen 25 minuten staat deze maaltijd op tafel. Lekker vegan! Dit gerecht bevat per portie 175 gram groenten.