Bietenstamppot met blokjes appel met miso walnoot crunch

Deze bietenstamppot van Samuel Levie wil je zeker een keer uit proberen. Rode bietjes zijn niet alleen erg lekker maar ook echte gezondheidsbommetjes. Ze zitten vol met vitamines en geven een boost aan energie. Dit gerecht krijgt een speciale twist door de walnoten crunch. Dit recept bevat ongeveer 100 gram groente per portie. Bereidingstijd: 25 minuten. Zo gepiept!

25 min
Vega

Ingrediƫnten

Voor 4 personen

  • 1 kilo kruimige aardappelen (of voorgekookt, dan hoef je ze niet te koken!)
  • 3 sjalotjes
  • Olijfolie
  • 400 gram gekookte bietjes
  • 2 appels
  • 75 gram walnoten
  • ½ el miso (gezouten)
  • 2 el poedersuiker
  • Zout en peper naar smaak
  • Appelstroop (optioneel)
  • Verse kervel (optioneel)

Voorbereiding

Stap 1: Koken

Schil de aardappelen, doe deze in een ruime pan en voeg water toe tot de aardappelen net onder water staan. Kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar. 

Stap 2: Bakken

Snijd de sjalotjes fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de sjalotjes op zacht vuur. Schil de bietjes en snijd in blokjes. Stoof 10 minuten mee met de ui. Snijd ook de appel in blokjes en bak 3 minuten mee. 

Stap 3: Maak de walnoten crunch

Voor de walnoten crunch meng je de miso met een el water. Hussel hierin de walnoten en bestrooi vervolgens de poedersuiker er overheen. Schuif de nootjes nu in een hete oven of bak in een klont boter zodat ze karameliseren. Laat afkoelen en hak fijn. 

Stap 4: Stampen

Als de aardappelen gaar zijn giet je het resterende water af. Voeg de ui, bietjes en appel bij de aardappels en stamp alles. 

Stap 6: Garnering (optioneel)

Verdun een eetlepel appelstroop met een klein beetje water. Het moet gemakkelijk van een lepel afglijden. Snij de kervelblaadjes grof.

Stap 5: Serveren

Breng de stamppot op smaak met zout en peper. Strooi de walnoten crunch over de stamppot en eventueel de verdunde appelstroop en kervel. Tast toe!

Vergelijkbare recepten