Bakkeljauwstamppot met tayerblad en gebakken uitjes

Laat je verrassen door deze bijzondere bakkeljauwstamppot van Samuel Levie. Maak extra indruk op je gasten door de bakkeljauw zelf te maken. Dit gerecht bevat ongeveer 85 gram groente, en kan je goed serveren met een simpele salade. Het wordt in ieder geval een feest in de keuken én aan tafel! Bereidingstijd: 35 minuten.

35 min

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • Bakkeljauw (Je kan ook kant-en-klare bakkeljauw kopen. Ga dan direct naar stap 2):
  • 500 gram gezouten kabeljauw
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 2 tomaten
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 tl tomatenpuree
  • ½ el suiker
  • 5 takjes selderij
  • Stamppot:
  • 1 kilo kruimige aardappelen (of voorgekookt, dan hoef je ze niet te koken!)
  • 200 gram tajerblad fijngesneden (je kan ook spinazie gebruiken)
  • Zout en peper naar smaak
  • Madam Jeanette hot sauce naar smaak
  • Piccalilly naar smaak
  • Gebakken uitjes

Voorbereiding

Stap 1: Maak bakkeljauw 

Kook de kabeljauw in koud water op. Als het water kookt giet je het af. Herhaal dit proces nogmaals. Zo onttrek je een deel van het zout. Pluis nu de kabeljauw goed uit om er zeker van te zijn dat er geen graten meer in zitten.

Snijd ui, knoflook en tomaat fijn. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg nu de tomaat samen met de tomatenpuree toe. Bak een minuut of twee en doe de vis en suiker erbij. Bak alles tot het geheel droog bakt en begint te karameliseren. Snijd de selderij fijn, doe er doorheen en breng alles op smaak met zout en peper. 

Stap 2: Aardappels koken

Schil de aardappelen, doe deze in een ruime pan en voeg water toe tot de aardappelen net onder water staan. Kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar. Laat het tajerblad de laatste twee minuten meekoken en vervolgens afgieten en laten uitstomen. 

Stap 3: Stampen en serveren

Meng de aardappels met de bakkeljauw, stamp het geheel en breng op smaak met zout en peper. Serveer de stamppot met gebakken uitjes en Madam Jeanette hot sauce of piccalilly naar smaak.

Vergelijkbare recepten