Bakkeljauwstamppot met tayerblad en gebakken uitjes

Laat je verrassen door deze bijzondere bakkeljauwstamppot van Samuel Levie. Maak extra indruk op je gasten door de bakkeljauw zelf te maken. Dit gerecht bevat ongeveer 85 gram groente, en kan je goed serveren met een simpele salade. Het wordt in ieder geval een feest in de keuken én aan tafel! Bereidingstijd: 35 minuten.

35 min

Ingrediënten

Voor 4 Personen
  • Bakkeljauw (Je kan ook kant-en-klare bakkeljauw kopen. Ga dan direct naar stap 2):
  • 500 gram gezouten kabeljauw
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 2 tomaten
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 tl tomatenpuree
  • ½ el suiker
  • 5 takjes selderij
  • Stamppot:
  • 1 kilo kruimige aardappelen (of voorgekookt, dan hoef je ze niet te koken!)
  • 200 gram tajerblad fijngesneden (je kan ook spinazie gebruiken)
  • Zout en peper naar smaak
  • Madam Jeanette hot sauce naar smaak
  • Piccalilly naar smaak
  • Gebakken uitjes

Bereiding

Stap 1: Maak bakkeljauw 

Kook de kabeljauw in koud water op. Als het water kookt giet je het af. Herhaal dit proces nogmaals. Zo onttrek je een deel van het zout. Pluis nu de kabeljauw goed uit om er zeker van te zijn dat er geen graten meer in zitten.

Snijd ui, knoflook en tomaat fijn. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg nu de tomaat samen met de tomatenpuree toe. Bak een minuut of twee en doe de vis en suiker erbij. Bak alles tot het geheel droog bakt en begint te karameliseren. Snijd de selderij fijn, doe er doorheen en breng alles op smaak met zout en peper. 

Stap 2: Aardappels koken

Schil de aardappelen, doe deze in een ruime pan en voeg water toe tot de aardappelen net onder water staan. Kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar. Laat het tajerblad de laatste twee minuten meekoken en vervolgens afgieten en laten uitstomen. 

Stap 3: Stampen en serveren

Meng de aardappels met de bakkeljauw, stamp het geheel en breng op smaak met zout en peper. Serveer de stamppot met gebakken uitjes en Madam Jeanette hot sauce of piccalilly naar smaak.

Vergelijkbare recepten

35 min

Brandade van witvis en aardappeltjes met salie en chorizo-olie

10 min

Aardappel-clam chowder

15 min

Misogratin met zalm en spitskool

25 min
vega

Carpaccio van aardappelchips en pittige salade

40 min
vega

Aardappel-preisoep van Uit Paulines Keuken

25 min

Aardappelsalade met gerookte ribeye

[#<Recipe id: 431, title: "Brandade van witvis en aardappeltjes met salie en ...", cooking_time: 35, instructions: "<h2><u>Stap 1: voorbereidingen</u></h2>\r\n\r\n<p>Schi...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>In dit recept kan je al je visrestjes kwijt.</p...", cooking_method: "Overige", servings: 4, featured: true, slug: "brandade-van-witvis-en-aardappeltjes-met-salie-en-...", image: "brandade-van-witvis-en-aardappeltjes-met-salie-en-...", description: "Een brandade is een puree van aardappelen en vis. ...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:02", updated_at: "2017-07-17 13:45:56", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 440, title: "Aardappel-clam chowder", cooking_time: 10, instructions: "<h2><u>Stap 1: snijd de ingredi&euml;nten</u></h2>...", meal_type: 1, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Serveer met een sneetje bruin brood en boter.</...", cooking_method: "Pan", servings: 4, featured: true, slug: "aardappel-clam-chowder", image: "aardappel-clam-chowder.jpg", description: "Clam chowder is een romige soep waar vis, schelpdi...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:13", updated_at: "2017-07-28 14:14:28", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 692, title: "Misogratin met zalm en spitskool", cooking_time: 15, instructions: "<h2><u>Stap 1: verwarm de oven voor en zout de zal...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: false, slug: "misogratin-met-zalm-en-spitskool", image: "ZoGepiept-3_new.jpg", description: "Miso is een traditionele Japanse smaakmaker van ge...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2021-04-14 10:01:06", updated_at: "2021-11-05 12:53:06", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 405, title: "Carpaccio van aardappelchips en pittige salade", cooking_time: 25, instructions: "<h2><u>Stap 1: maak schijfjes aardappel</u></h2>\r\n...", meal_type: 1, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Je kan het geheel garneren met zwarte olijven e...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "carpaccio-van-aardappelchips-en-pittige-salade", image: "carpaccio-van-aardappelchips-en-pittige-salade.jpg", description: "Carpaccio wordt oorspronkelijk gemaakt van rauwe r...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:51:31", updated_at: "2017-07-13 12:16:26", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 538, title: "Aardappel-preisoep van Uit Paulines Keuken", cooking_time: 40, instructions: "<h2><u>Stap 1: bereid de aardappels</u></h2>\r\n\r\n<p...", meal_type: 1, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Lekker met geroosterd brood.</p>\r\n", cooking_method: "Koken", servings: 4, featured: false, slug: "aardappel-preisoep", image: "aardappel-preisoep.jpg", description: "De aardappel maakt iedere soep lekker romig en vol...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "http://uitpaulineskeuken.nl/2016/01/aardappel-prei...", active: true, created_at: "2016-03-21 09:58:45", updated_at: "2017-07-28 11:54:36", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 505, title: "Aardappelsalade met gerookte ribeye", cooking_time: 25, instructions: "<h2><u>Stap 1: kook de aardappels</u></h2>\r\n\r\n<p>P...", meal_type: 0, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Kruiden en sla voor de garnering: jong spinazie...", cooking_method: "Overige", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelsalade-met-gerookte-ribeye", image: "aardappelsalade-met-gerookte-ribeye.jpg", description: "Deze aardappelsalade is een echte hit op zomerse a...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:53:37", updated_at: "2017-07-14 15:09:01", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief