10 x vegan piepers

Eet jij veganistisch, of wil je graag meer plantaardig eten maar weet je niet wat? We got your back! Om je op weg te helpen tippen we je deze 10 heerlijke vegan recepten met aardappel. Van soep en curry tot stamppot en salades. Vegan recepten zijn niet alleen heel lekker, maar ook nog eens goed voor het milieu. Win-win situatie! Nodig dus al je (vegan) vrienden uit en schotel ze één van deze fijne gerechten voor. 

1. Roze stamppot
Een lekkere twist op de Hollandse klassieker, deze roze stamppot met bietjes. Een heerlijke snelle maaltijd die je in 4 stappen hebt gemaakt. Je maakt hem helemaal plantaardig door te kiezen voor vegan spekjes en vegan worst. Dit recept bevat 165 gram groente per portie. 

2: Vegan kapsalon
Een kapsalon: een gerecht met friet, salade, shoarma en kaas. Wie vindt dat niet lekker op z’n tijd? En zeker deze vegan variant. Die is lekker én ook nog duurzaam, zo zonder vlees. Je maakt eerst zelf frietjes in de oven. Terwijl die aan het bakken zijn, snijd je de groenten, maak je de knoflooksaus en bak je de oesterzwammen. Serveer alles boven op elkaar, zoals bij een echte kapsalon, en bon appétit! Voor twee grote eters bevat deze kapsalon ongeveer 650 gram groente per persoon. 

3. Bloemkoolcurry met kormakruiden
Met een curry kan je alle kanten op! Deze variant met bloemkool en palmkool is een heerlijke eenpansmaaltijd die lekker snel te maken is. Om hem helemaal vegan te maken vervang je de kwark door een plantaardig alternatief en smullen maar! Per portie bevat deze curry ongeveer 600 gram groente. 

4. Gepofte aardappel met een Mexicaanse twist
Gepofte aardappels kan je met van alles vullen. In dit recept maak je een lekkere Mexicaanse vulling van rijst, tomaten, komkommer en bonen. Serveer er een fris avocadosausje en nachochips bij en je hebt een lekkere vegan Mexicaanse maaltijd! Per persoon zit er ongeveer 325 gram groente in dit recept. 

5. Pindacurry
We voegen gewoon nóg een overheerlijke curry toe aan dit rijtje: deze vegan pindacurry met verse koriander, witte rijst en de bladeren van snijbieten. Zijn deze niet verkrijgbaar? Vervang ze dan door spinazie of rucola. Je zet hem in een handomdraai op tafel en wanneer je een grote portie neemt krijg je maar liefst ongeveer 350 gram groente binnen. Dat wordt genieten!

6. Aardappelsalade
Een gerecht waar de meeste dol op zijn: aardappelsalade! Dit recept kost je maar 20 minuutjes om te maken en smaakt een stuk beter dan die je in de supermarkt koopt. Met verse bieslook, kruiden en sojayoghurt is het een heerlijk vegan bijgerecht. Ook krijg je met deze salade lekker wat groente binnen, namelijk ongeveer 180 gram per persoon.

7. Marokkaanse aardappelsalade met komijn
Deze salade doet het altijd goed als avondeten of als lunch, vooral op een zomerse dag! Hij is het lekkerst als je hem lauwwarm serveert met verse koriander als topping! Per portie krijg je ongeveer 180 gram groente binnen met deze salade.

8. Aardappeltomatensoep
Soep! Hartverwarmend en een heerlijke maaltijd voor op een koude herfstdag. Je voegt de ingrediënten samen in een grote pan, laat het een tijdje sudderen en blend het dan tot een zachte romige soep. Kies voor vegan spek en vervang de kippenbouillon door groentebouillon, dan is hij helemaal vegan. Per kom soep krijg je ook nog eens ongeveer 275 gram groente binnen.

9. Vegan gnocchi met tomatensaus
Gnocchi zijn Italiaanse balletjes gemaakt van aardappel, en de perfecte basis voor jouw vegan gerecht. Dit recept is met tomatensaus, paprika, spinazie en vegan worst of gehakt. De supermarkten liggen tegenwoordig vol met plantaardige vleesalternatieven, dus genoeg om uit te kiezen! Ook krijg je met dit recept maar liefst 1500 gram groente per persoon binnen!

10. Open aardappelravioli met Japanse invloeden
Mocht je echt willen uitpakken? Dan móét je deze aardappelravioli met paddenstoelen en quinoa zeker proberen. Het is een echte eyecatcher voor op tafel tijdens een etentje of voor een speciale gelegenheid. Zorg er wel voor dat je de kippenbouillon vervangt voor een plantaardige variant zoals paddenstoelen- of groentebouillon. Dan is hij helemaal veganproof! Per persoon krijg je met dit recept ongeveer 230 gram groente binnen. 

Recepten van De Groene Meisjes, De Hippe Vegetariër, Puur Suzanne en Living the Green Life.