Jachtschotel

Engelsen noemen een dergelijk ovengerecht shepherd’s pie, Fransen spreken liever over hachis parmentier. In de achttiende eeuw zorgde de Fransman Antoine Augustin Parmentier ervoor dat de aardappel op het menu van de Fransman kwam te staan. Tot dan werd de aardappel vooral gezien als veevoer. Dit recept bevat 405 kcal per portie (6 personen). Bereidingstijd: 60 minuten + 20 minuten oventijd.

1 u 20 min

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • extra nodig: pureestamper of -knijper
  • 100 g geraspte kaas (bijv. Emmentaler of Cheddar)
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 75 g boter
  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en in blokjes
  • 2 el droge witte wijn
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el fijngesneden peterselie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 250 g spekblokjes
  • 500 g rundergehakt
  • 1 el zonnebloemolie

Voorbereiding

Stap 1: bakken

Verhit de olie in een grote koekenpan en bak het gehakt en de spekblokjes rondom aan. Voeg de knoflook, sjalotten, ui, peterselie, tomatenpuree en wijn toe. Breng op smaak met zout en peper. Roer goed door en stoof het gehakt ca. 45 minuten op heel laag vuur. Roer af en toe, als het vlees te droog wordt, voeg dan een beetje water toe.

Stap 2: koken

Kook intussen de aardappels gaar in een grote pan gezouten water. Giet ze af en stamp ze met 50 gram boter tot puree. Breng de puree op smaak met peper en zout en een beetje nootmuskaat.

Stap 3: oven

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel over de bodem van de ovenschaal de helft van de aardappelpuree. Verdeel hier het vleesmengsel over en schep de rest van de aardappelpuree erover. Strijk de bovenkant glad met de achterkant van een houten lepel. Strooi de geraspte kaas erover en leg hier en daar een klontje boter bovenop. Bak de schotel ca. 20 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en de bovenkant goudbruin van kleur. Lekker met een frisse groene salade.

Vergelijkbare recepten