Aardappelbrood

Vooral in Ierland werd in vorige eeuwen veel aardappelbrood gebakken. De term aardappelbrood is een beetje misleidend want het brood bestaat voor driekwart uit bloem en voor een kwart uit aardappelpuree.

1 u
Vega

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 250 g kruimige aardappels
  • 200 ml lauwe melk
  • 2 zakjes gedroogde gist à 7 g of 30 g verse gist
  • 750 g bloem
  • 5 g zout
  • flinke scheut olijfolie
  • evt. handvol verse kruiden of 100 g licht uitgebakken spekjes
  • extra nodig: pureestamper of -knijper, bakplaat bekleed met bakpapier

Voorbereiding

Stap 1: pureer de aardappels

Kook de aardappels in 20-25 minuten gaar. Prik met een mes in de aardappels om te controleren of ze gaar zijn: de aardappel is gaar als hij blijft liggen als je het mes omhoogtrekt. Giet af, schil de aardappels, voeg de melk toe en pureer met een pureestamper of -knijper tot een romige, haast vloeibare puree.

Stap 2: voorbereidingen voor het deeg

Meng in een kommetje de gist met 200 ml lauw water en laat ca. 10 minuten staan op een warme plek tot het gaat schuimen. Zeef de bloem boven een grote kom, meng 5 gram zout erdoor. Meng de warme aardappelpuree en daarna het gistmengsel erdoor.

Stap 3: maak het deeg

Kneed in ca. 10 minuten tot een soepel, zacht deeg. Dek het deeg af met een schone keukendoek en laat op een warme plek 90 minuten rijzen.

Tip: Aan het deeg kan van alles worden toegevoegd zoals kruiden, of uitgebakken en heel klein gesneden spekjes. Als je iets toe wilt voegen, doe het dan nu.

Kneed het deeg nogmaals 5 minuten door en vorm er een bal van. Leg de bal op de bakplaat en druk enigszins plat. Dek af met een schone keukendoek en laat het brood nogmaals 40 minuten rijzen.

Stap 4: in de oven

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bestrijk de bovenkant van het brood met de olie. Bak het brood 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Vergelijkbare recepten