Yvette van Boven’s Pieper-Panzanella

Een duurzame manier van boodschappen doen: kijk naar wat er in het seizoen is en laat juist die ingrediënten schitteren op je bord. Ingrediënten van het seizoen hebben álle smaak, meeste voedingsstoffen, komen van dichtbij en vaak direct van het land. Bijkomend voordeel: wat in overvloed aanwezig is, is ook vaak goed geprijsd.Voor dit gerecht groef ik mijn allereerste aardappeltjes ooit (jawel: mijn eerste oogst!) op uit mijn tuintje. Ik had ze heel vroeg gepoot dit jaar en warempel: ik groef zomaar een handvol kriel op. Dit jaargetijde leent zich perfect voor aardappels én tomaten. Aardappels komen tussen augustus en oktober uit de grond. En tomaten zie je overal in de zomer. Ze zijn er in alle vormen en kleuren en zijn, net als een goed piepertje, ongelofelijk smaakvol.De Italianen vieren het seizoen van de tomaat met een van de lekkerste salades die er is: de Panzanella. De dressing voor deze salade wordt onder andere gemaakt van de sappen van de tomaat en ik gebruikte dat idee natuurlijk ook voor deze pieperversie met krieltjes. Door de gekookte aardappeltjes iets te kneuzen nemen ze de dressing lekker op. Het resultaat is verbluffend goed.

55 min
Vega

Ingrediënten

Voor 4 personen

 • Voor de dressing
 • 100 gram kleine tomaten
 • 1 teen knoflook, fijngehakt
 • 2-3 el rode wijnazaijn
 • 1/2 tl gedroogde marjoraan en oregano
 • 75 ml koolzaadolie
 • zout en peper
 • En verder voor de salade
 • 300 g kriel, schil eraan, schoon
 • 1 komkommer
 • 400 g tomaten, in alle kleuren en vormen
 • snuf chilivlokken
 • handvol basilicumblaadjes

Voorbereiding

Stap 1. Maak de dressing

Maak de dressing door alle ingrediënten, behalve de olie, zout en peper in de blender glad te draaien. Voeg al draaiende de olie toe in een dunne stroom en proef de dressing. Is hij zuur genoeg? Dat hangt helemaal van de tomaten af namelijk, pas het aan met een extra drup rode wijnazijn. Mag het romiger: giet er nog wat olie door. Moet er zout en peper bij? Pas het goed aan, de dressing mag lekker hoog op smaak. Zet opzij. 

Stap 2: Kook en plet de krieltjes

Kook de krieltjes in 10 minuten bijna gaar, giet af en spoel even onder koud water zodat ze snel iets afkoelen. Plet ze met de muis van je hand zodat ze net openbarsten maar niet breken. Pletten met beleid dus. 

Stap 3: Snijden, pletten en husselen

Snij de komkommer in de lengte doormidden en daarna opnieuw zodat je vier kwarten hebt. Snij de zaadlijsten eruit. Keer ze om en plet de komkommerrepen weer met de muis van je hand zodat de komkommer ook wat kneust. Snij daarna in dikke reepjes. 

Snij alle tomaten in stukken. Niet te groot, niet te klein. 

Meng de kriel erdoor en de komkommerstukken en overgiet de sla met een groot deel van de dressing. Laat 30 minuten staan om de smaken te laten intrekken. 

Stap 4: Serveren

Dien de Panzanella op met de rest van de dressing erbij in een kannetje, mocht iemand wat extra willen, en besprenkel de salade met een handvol basilicum en een wuif chilivlokken naar smaak. 

Om mijn recept volledig duurzaam te laten zijn gebruikte ik geen olijfolie uit Italië maar koolzaadolie uit Nederland. Bomvol smaak en lekker lokaal. Ook gebruikte ik geen dierlijke producten, maar voel je vrij om er een lekkere bol mozzarella of burrata bij te geven. Wij aten hem zo en het is een blijvertje op mijn zomerrepetoire!

Vergelijkbare recepten