
Yvette van Boven’s boxtypizza met pikante worst, lentegroen en mozza
Boxty is een aardappelgerechtje uit Ierland wat echt verschrikkelijk lekker is. Het lijkt nog het meest op rosti, maar bij boxty wordt zuivel gebruikt (Iers he), dus karnemelk of een gloep yoghurt en een klontje roomboter. Heerlijk natuurlijk! Er bestaan veel recepten voor boxty: ik leerde m maken met een restje puree of stamppot van de vorige dag erdoor en aangevuld met rauw geraspte aardappelen. Maar misschien heb je dat net niet in huis, dan maak je ‘m zonder puree, want dat kan ook. Boxty wordt normaal gemaakt als kleinere pannenkoekjes, gebakken in de koekenpan: dat kun jij natuurlijk ook doen, maar ik maakte er een grote pizza van voor twee personen. Let op: maak hem goed (én voorzichtig!) los met een flinke pannenkoekspatel of maak anders twee kleinere pizza’s, dan til je ze makkelijker op je bord. Ik belegde mijn pizza met verkruimelde pikante worst en veel groente, maar laat je vooral niet de les lezen: er kan natuurlijk van alles op. Benieuwd naar jouw versie!
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 600 g iets kruimige aardappelen, ongeschild, wel gewassen
- ½ tl zeezout en flink versgemalen zwarte peper
- 3 el karnemelk of gietbare yoghurt
- ca. 3 el bloem
- 4 bosuien, in fijne ringen
- 30 g boter, gesmolten
- 250 g pikante braadworst, bijv. bakchorizo of merguez, maar venkelworst/knoflookworst is ook lekker
- 2 handenvol daslook (optioneel)
- ca. 500 g spinazie
- 1 flinke venkelbol, in dunne partjes
- 25 g roomboter
- 2 el olijfolie
- 1 bol mozarella (125 g)
- wuif chilivlokken (optioneel)
Voorbereiding
Stap 1: warm de oven voor en rasp de aardappelen
Verwarm de oven voor op 200 °C met convectie erbij aan. Rasp de aardappelen op de grove rasp van de keukenmachine of met de hand op een blokrasp. Voeg een flinke snuf zout toe en kneed alles even goed door. Laat 5 tot 10 minuten staan.
Stap 2: wring het vocht uit de aardappelrasp
Schep de aardappelrasp in een schone doek en wring alle vocht eruit boven een schone kom. Laat het een ruim kwartier staan zodat het zetmeel naar de bodem kan zakken. Laat de uitgewrongen aardappels een beetje drogen in de doek, door de doek open te leggen en de boel uit te spreiden. Giet het heldere deel van het opgevangen aardappelvocht af, op de bodem ligt als het goed is het aardappelzetmeel, dat hou je want dat gaat de boel goed binden.
Stap 3: schep er bloem en karnemelk of yoghurt doorheen
Schep de geraspte aardappels erdoor en een paar eetlepels karnemelk of yoghurt. Strooi er wat bloem over zodat de boel net steviger wordt, maar niet te droog. Schep de bosuitjes erdoor. Maal er royaal peper boven.
Stap 4: vorm de pizza en bak af
Vet een met bakpapier beklede bakplaat goed in met wat van de gesmolten boter. Schep het aardappelmengsel erop en strijk het glad met een spatel of de achterkant van een lepel. Vorm een pizza van ongeveer 1 cm dik. Maak m rond, ovaal of rechthoekig, wat je mooi vindt. Bestrijk de bovenkant met de resterende gesmolten boter. Schuif m in het midden van de oven en bak de boxtypizza in ongeveer 40 minuten licht goudbruin.
Stap 5: bereid de groenten
Verwijder het vel van de worsten en verkruimel het worstvlees, zet opzij. Blancheer de spinazie een pan kokend goed gezouten water en schep het er direct weer uit. Spoel koud af en wring alle vocht eruit, zet opzij. Bak de venkelpartjes in wat boter en olijfolie op middelhoog vuur net beetgaar. Bestrooi met wat zout en peper. Schep ze uit de pan en roerbak de daslook heel kort in het overgebleven bakvet.
Stap 6: verdeel de groenten, worstgehakt, en mozarella over de boxtypizza en bak af
Verdeel alle groenten over de boxtypizza, druk er plukken worstgehakt en mozzarellastukjes tussen. Bestrooi met wat chilivokken als je die gebruikt. Schuif de pizza nog even terug de oven in en bak nog een dik kwartier of tot de worst net gaar is en de mozzarella gesmolten.