Yvette van Boven's aardappel-visgratin

Fishpie: voor mij echt ultiem comfortfood, maar dat geldt ook voor een aardappelgratin. Zacht in room gebakken flinterdunne schijfjes aardappel, met kaas, een vleugje knoflook: en een krokante bovenlaag: wie lust dat nou niet. Combineer je die twee en zet je de aardappeltjes rechtop, dan heb je gelijk de mooiste gratin ooit. Met vis en groente in een kaas-roomsaus eronder. Ik neem vastkokende kleine gourmand aardappeltjes voor dit gerecht, dan garen ze goed in de hete stoom en de room, maar houden ze hun bite. Verrukkelijk!

1 u 20 min

Ingrediënten

Voor 4 Personen
  • 50 g boter, plus extra om in te vetten
  • 500 g prei, in ringen en gewassen
  • 1 kg vastkokende aardappels (gourmand), gewassen, schil eraan
  • 300 g kabeljauwfilet of andere witvis, in blokjes gesneden, let op het MSC keurmerk
  • 150 g oude kaas, geraspt
  • 300 ml slagroom
  • 1 el tijm
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 4-6 laurierblaadjes
  • 1 teen knoflook, fijngeraspt
  • 1 snuf paprikapoeder

Bereiding

Stap 1: warm de oven voor en bak de preiringen

Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de preiringen in de boter in een koekenpan tot ze zacht zijn. Breng op smaak met peper en zout. 

Stap 2: snijd de aardappels in dunne schijfjes 

Vet een middelgrote gratinschaal (een ronde of ovale schaal van ongeveer 24 cm) met een beetje boter. Snijd de aardappelen in hele dunne schijfjes, dit gaat het beste op een schaaf/mandoline of in de keukenmachine op de fijne stand. Stapel de aardappelschijfjes per aardappel op in kleine stapeltjes.

Stap 3: verdeel de prei en kabeljauw in de schaal

Verdeel de prei en kabeljauw om en om in de schaal. Bestrooi elke laag met wat geraspte kaas, maar houd ook wat achter voor het bovenste laagje. Bestrooi ook met wat peper en zout en de helft van de tijm.

Stap 4: verdeel de aardappel en laurierblaadjes in de schaal

Leg de aardappelen van buiten naar binnen op hun zij in de schaal. Schuif de laurierblaadjes tussen enkele plakjes.

Stap 5: giet de slagroom in de ovenschaal en bestrooi met kaas 

Klop de slagroom met de knoflook, peper en zout. Giet dit over de laagjes in de ovenschaal en bestrooi met de overgebleven kaas, wat tijmblaadjes en paprikapoeder. 

Stap 6: dek de schaal af met aluminiumfolie en bak in de oven 

Dek de schaal af met aluminiumfolie. Bak de gratin ongeveer 45 minuten of tot de aardappels gaar zijn. Verwijder dan de folie en verhoog dan de oventemperatuur (met hete luchtstand als de oven dat heeft) naar 220°C. Bak de gratin verder tot de bovenkant in ongeveer 12-15 minuten een mooie goudbruine kleur heeft. 
 

Vergelijkbare recepten

20 min
vega

Pizza met aardappel en rozemarijn

1 u
vega

Aardappelbrood

30 min
vega

Feestelijke pieperchips

25 min
vega

Ovenschotel boerenkool kikkererwten

25 min
vega

Taartje van aardappelschijfjes

20 min

Flammkuchen met spek, aardappel, kaas, rode ui en bieslook

[#<Recipe id: 604, title: "Pizza met aardappel en rozemarijn", cooking_time: 20, instructions: "<p>Stap 1: snijden</p>\r\n\r\n<p>Verwarm de oven voor ...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Voor niet-vegetariërs is het lekker om enkele ...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "pizza-met-aardappel-en-rozemarijn", image: "160712_FC_Aardappel_Pizza.jpg", description: "Een pizza beleggen met aardappel klinkt in eerste ...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2017-11-10 09:07:06", updated_at: "2017-11-10 09:07:06", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 565, title: "Aardappelbrood", cooking_time: 60, instructions: "<h2><u>Stap 1: pureer de aardappels</u></h2>\r\n\r\n<p...", meal_type: 0, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Aardappelbrood is heerlijk bij stoofvlees!</p>\r...", cooking_method: "bakken", servings: 4, featured: false, slug: "aardappelbrood", image: "aardappelbrood.jpg", description: "Vooral in Ierland werd in vorige eeuwen veel aarda...", average_rating: 4.66666666666667, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2016-10-04 09:05:02", updated_at: "2018-08-18 21:48:11", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 619, title: "Feestelijke pieperchips ", cooking_time: 30, instructions: "<h2><u>Stap 1: maak de aardappelplakjes</u></h2>\r\n...", meal_type: 4, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p style=\"margin-left:0cm; margin-right:0cm\">Papri...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "feestelijke-pieperchips", image: "PTTP_Batch1_-Feestelijke-pieperchips_landscape_pre...", description: "Zelf aardappelchips maken is makkelijk, leuk en on...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2018-01-29 13:00:24", updated_at: "2018-02-05 10:41:24", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 695, title: "Ovenschotel boerenkool kikkererwten", cooking_time: 25, instructions: "<h2><u>Stap 1: Maak de aardappelpuree</u></h2>\r\n\r\n...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: false, slug: "ovenschotel-boerenkool-kikkererwten", image: "ZoGepiept-2_new.jpg", description: "Kibbeh is een gerecht dat in het Midden-Oosten vee...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2021-04-14 11:14:49", updated_at: "2021-11-05 12:54:11", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 361, title: "Taartje van aardappelschijfjes", cooking_time: 25, instructions: "<h2><u>Stap 1: snijd de aardappels in schijfjes</u...", meal_type: 1, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Een stukje vette vis is heerlijke toevoeging op...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "taartje-van-aardappelschijfjes", image: "taartje-van-aardappelschijfjes.jpg", description: "Wat een feest deze hartige taart! De bodem is gema...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:50:31", updated_at: "2017-07-13 15:21:43", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 530, title: "Flammkuchen met spek, aardappel, kaas, rode ui en ...", cooking_time: 20, instructions: "<h2><u>Stap 1: de bodem</u></h2>\r\n\r\n<p>Verwarm de ...", meal_type: 3, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>De&nbsp;Flammkuchen is ideaal als voorgerechtje...", cooking_method: "", servings: 4, featured: false, slug: "flammkuchen-met-spek-aardappel-kaas-rode-ui-en-bie...", image: "flammkuchen-met-spek-aardappel-kaas-rode-ui-en-bie...", description: "Flammkuchen is vooral bekend bij onze Duitse buren...", average_rating: 1.5, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-12-15 08:17:36", updated_at: "2019-04-24 14:55:41", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief