Yvette van Boven's aardappel-visgratin
Fishpie: voor mij echt ultiem comfortfood, maar dat geldt ook voor een aardappelgratin. Zacht in room gebakken flinterdunne schijfjes aardappel, met kaas, een vleugje knoflook: en een krokante bovenlaag: wie lust dat nou niet. Combineer je die twee en zet je de aardappeltjes rechtop, dan heb je gelijk de mooiste gratin ooit. Met vis en groente in een kaas-roomsaus eronder. Ik neem vastkokende kleine gourmand aardappeltjes voor dit gerecht, dan garen ze goed in de hete stoom en de room, maar houden ze hun bite. Verrukkelijk!
Ingrediënten
- 50 g boter, plus extra om in te vetten
- 500 g prei, in ringen en gewassen
- 1 kg vastkokende aardappels (gourmand), gewassen, schil eraan
- 300 g kabeljauwfilet of andere witvis, in blokjes gesneden, let op het MSC keurmerk
- 150 g oude kaas, geraspt
- 300 ml slagroom
- 1 el tijm
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 4-6 laurierblaadjes
- 1 teen knoflook, fijngeraspt
- 1 snuf paprikapoeder
Bereiding
Stap 1: warm de oven voor en bak de preiringen
Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de preiringen in de boter in een koekenpan tot ze zacht zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Stap 2: snijd de aardappels in dunne schijfjes
Vet een middelgrote gratinschaal (een ronde of ovale schaal van ongeveer 24 cm) met een beetje boter. Snijd de aardappelen in hele dunne schijfjes, dit gaat het beste op een schaaf/mandoline of in de keukenmachine op de fijne stand. Stapel de aardappelschijfjes per aardappel op in kleine stapeltjes.
Stap 3: verdeel de prei en kabeljauw in de schaal
Verdeel de prei en kabeljauw om en om in de schaal. Bestrooi elke laag met wat geraspte kaas, maar houd ook wat achter voor het bovenste laagje. Bestrooi ook met wat peper en zout en de helft van de tijm.
Stap 4: verdeel de aardappel en laurierblaadjes in de schaal
Leg de aardappelen van buiten naar binnen op hun zij in de schaal. Schuif de laurierblaadjes tussen enkele plakjes.
Stap 5: giet de slagroom in de ovenschaal en bestrooi met kaas
Klop de slagroom met de knoflook, peper en zout. Giet dit over de laagjes in de ovenschaal en bestrooi met de overgebleven kaas, wat tijmblaadjes en paprikapoeder.
Stap 6: dek de schaal af met aluminiumfolie en bak in de oven
Dek de schaal af met aluminiumfolie. Bak de gratin ongeveer 45 minuten of tot de aardappels gaar zijn. Verwijder dan de folie en verhoog dan de oventemperatuur (met hete luchtstand als de oven dat heeft) naar 220°C. Bak de gratin verder tot de bovenkant in ongeveer 12-15 minuten een mooie goudbruine kleur heeft.