Witte asperges met zalm en krieltjes

Een maaltijd waar je ‘u’ tegen zegt: deze witte asperges met gerookte zalm, Hollandse garnalen en knapperige krieltjes van onze ambassadeur Eef Kookt Zo. Je bent er niet veel tijd aan kwijt, de oven doet het meeste werk! Dit recept bevat 418 kcal en 250 gram groente per portie (2 personen). Bereidingstijd: 30 minuten + 45 minuten oventijd.

1 u 15 min

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 500 gr witte asperges
  • 500 gr krieltjes met schil
  • 100 gr gerookte zalm
  • 100 gr Hollandse garnalen
  • 2 eieren
  • 2 teentjes knoflook
  • peper en zout naar smaak
  • verse peterselie
  • eventueel: Hollandaisesaus of botersaus

Voorbereiding

Stap 1: Bak de krieltjes

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit een pan met water en een snuf zout. Spoel de krieltjes af en halveer de wat grotere krieltjes. Kook de krieltjes gaar in ca. 8 minuten, dep goed droog, verdeel er een beetje olie over samen met peper, zout en de teentjes knoflook (ontveld en in tweeën gesneden). Verdeel de krieltjes over een bakplaat met bakpapier en bak ze in ongeveer 30-45 minuten gaar en krokant (halverwege omscheppen).

Stap 2: Kook de asperges

Tegen het einde van de bereidingstijd van de krieltjes ga je aan de slag met de rest van het recept. Schil de witte asperges en snij het kontje eraf. Breng water met een snuf zout in een ruime pan (de asperges moeten er immers in passen) aan de kook. Zodra het water kookt doe je de asperges erin en kook je ze 5 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten nagaren in het hete kookvocht. Haal ze daarna uit de pan en laat ze even uitlekken op een theedoek of keukenpapier.

Stap 3: Kook de eieren en serveer

Terwijl de asperges koken, kook je de eieren zoals jij ze lekker vindt. Doe de eieren in kokend water met een snuf zout en kook ze 3 minuten voor een zacht ei, 5 minuten voor half zacht en 7-8 minuten voor hardgekookt. Verdeel de asperges over 2 borden, snij het ei fijn en verdeel deze over de asperges. Verdeel ook de krieltjes, gerookte zalm en Hollandse garnalen over de borden en garneer met peterselie. Serveer naar smaak met Hollandaisesaus of botersaus. Eet smakelijk!

Dit recept is van onze ambassadeur Eef Kookt Zo.

Vergelijkbare recepten