Waterzooi vissoep met aardappels van Bart van Olphen

In BelgiĆ« noemen ze het ‘Waterzooi’, deze romige soep met vis, schaaldieren, aardappel en ei. Dit recept komt van duurzame visexpert Bart van Olphen.

40 min

Ingrediƫnten

Voor 4 personen

  • 400 g aardappelen, geschild
  • 20 g boter
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 wortel, fijngesneden
  • 1 prei, in ringen
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 20 ml witte wijn
  • 800 ml visbouillon
  • 500 g kabeljauwfilet, zonder vel, in grove stukken
  • 400 g mosselen
  • 300 g kokkels
  • 1 eidooier
  • 1dl room
  • handvol verse bieslook, fijngesneden

Voorbereiding

Stap 1: gaar de aardappels

Kook de aardappelen in ruim water met zout in 15-20 minuten gaar. Houd de aardappelen warm.

 

Stap 2: kook de groenten

Smelt de boter in een grote soeppan op middelhoog vuur en smoor de ui en wortel 2 minuten. Voeg dan de prei en knoflook toe en bak de groenten nog 2-3 minuten op middelhoog vuur zonder dat ze verkleuren. Blus af met de witte wijn, wacht tot de stoom weg is, voeg dan de bouillon toe en laat 4 minuten koken.

 

Stap 3: pocheer de vis en schaaldieren

Pocheer de kabeljauw 7 minuten in de bouillon. Voeg na 3 minuten de mosselen en kokkels toe. Haal de vis en schelpdieren voorzichtig uit de pan, doe ze in een kom en zet apart. 

 

Stap 4: maak de saus

Zeef de bouillon, giet terug in de pan en zet hem op laag vuur. Breng op smaak met zout en peper. Doe de eidooier en room bij elkaar en voeg het mengsel al kloppend met een garde toe aan de bouillon. Breng het tegen de kook aan en haal de pan dan van het vuur.

 

Stap 5: serveren

Meng de bieslook door de soep en voeg de aardappelen, vis, mosselen en kokkels toe. Schep de waterzooi in diepe borden en serveer.

Vergelijkbare recepten