Wally’s ravioli gevuld met aardappel en mozzarella

Pasta en aardappel in één gerecht? Inderdaad, deze pastakussentjes zijn gevuld met aardappel en mozzarella. Over de ravioli komt een saus van boter en geurige salie die het gerecht compleet maken. ‘Bellissima!’ Het recept is van voormalig Toscanini-chefkok Wally Bosman.

2 u
Vega

Ingrediënten

Voor 12 personen

  • *Pastadeeg
  • 500 gr fijne bloem (tipo 0 of 00)
  • 500 gr griesmeel van harde tarwe (semola di grano duro) (plus extra om te bestuiven)
  • 500 gr grote eieren (circa 9 eieren)
  • 1 tl zout
  • scheutje olijfolie
  • *Aardappel-mozzarellavulling
  • 750 gr aardappel kruimig (geschild)
  • 100 gr Pecorino of Parmezaanse kaas (geraspt) (extra om te garneren)
  • zest van 2 citroenen
  • 250 gr mozzarella (in stukjes gescheurd)
  • zout en peper
  • *Salie-botersaus
  • 200 gr boter
  • bosje verse salie
  • -optioneel: maanzaad
  • -extra nodig: deegroller of pastamachine, plastic folie, theedoek, kwast

Voorbereiding

Maak eerst het pastadeeg. Zeef de bloem. Meng de bloem en griesmeel op het aanrecht of in een kom. Maak een kuiltje in het midden. Doe de eieren samen met een theelepel zout en een scheutje olijfolie in het kuiltje. Meng de eieren met een vork of met de hand en neem telkens een beetje van het bloemmengsel mee. Blijf roeren totdat het niet meer gaat en kneed dan verder met de hand. Kneed circa 15 minuten tot een soepel deeg en maak er een bal van. Doe de deegbal in vershoudfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Ga ondertussen verder met de aardappel-mozzarellavulling.

Voor de aardappel-mozzarellavulling: Kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar. Giet het water van de aardappels af. Stamp de aardappels fijn. Voeg de geraspte Pecorino of Parmezaanse kaas, citroenzest en mozzarella toe. Meng de ingrediënten van de vulling door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

Haal het pastadeeg uit de koelkast als het voldoende heeft gerust. Verwijder het vershoudfolie. Verdeel het deeg in vieren en dek af met een vochtige theedoek (om te voorkomen dat het deeg uitdroogt). Pak een stuk deeg. Rol het stuk uit met een deegroller of pastamachine tot lange pastavellen van 1 mm dik. Leg het uitgerolde pastavel op een met griesmeel bestoven aanrecht. Snijd er vierkanten van 7 x 7 cm uit. Herhaal dit voor de andere stukken deeg.

Het is nu tijd om ravioli te maken. Schep telkens een volle theelepel van de vulling in het midden van een vierkanten pastavel. Bestrijk de randen van het pastavel met water. Doe een ander pastavel er bovenop en druk er zoveel mogelijk lucht uit. Leg de ravioli op een met griesmeel bestoven plaat. Herhaal dit tot het pastadeeg op is.

Kook de ravioli in ruim water in circa 4-5 minuten gaar (totdat ze naar boven drijven). Schep de ravioli’s eruit met een schuimspaan. Maak ondertussen de salie-botersaus. Zet een koekenpan op een middelhoog vuur en smelt hierin de boter. Zet het vuur laag zodra de boter is gesmolten en voeg de salieblaadjes toe. Laat het kort meebakken totdat de salieblaadjes knapperig zijn. Serveer de ravioli op een bord. Schenk de salie-botersaus erover en bestrooi eventueel met wat geraspte Parmezaanse kaas en maanzaad.  

Vergelijkbare recepten