Wally’s focaccia met aardappel

Focaccia is een Italiaanse platbrood, oorspronkelijk uit de streek Ligurië. Het brood is enigszins vergelijkbaar met de deegbodem van een pizza, maar dan dikker. Voormalig Toscanini-chefkok Wally Bosman heeft een variatie gemaakt met dunne plakjes aardappel en rozemarijn erop. Dit zorgt voor een crispy bovenkant!

45 min
Vega

Ingrediënten

Voor 12 personen

  • *Focaccia
  • 100 gr zuurdesemstarter naar keus (tarwe of rogge bijvoorbeeld)
  • 1 el olijfolie
  • 260 ml water
  • 5-7 gr gedroogde gist
  • 400 gr bloem (plus extra om te bestuiven)
  • 100 gr fijngemalen griesmeel (semola)
  • 1 tl zout
  • *Aardappeltopping
  • 1 el verse rozemarijn (grofgehakt)
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper

Voorbereiding

Meng de zuurdesemstarter, olijfolie, water en gist in een kom. Zorg dat het gist is opgelost.

Meng de bloem, griesmeel en zout op het aanrecht of in een kom. Maak een kuiltje in het midden. Giet het vloeibare mengsel in het kuiltje. Meng met een vork of met de hand en neem telkens een beetje van het bloem-griesmeelmengsel mee. Blijf roeren totdat het niet meer gaat en kneed dan verder met de hand. 

Kneed circa 7 minuten tot een soepel deeg en maak er een bal van. Doe de deegbal in een ingevette kom en dek af met vershoudfolie of een vochtige theedoek. Laat het deeg 4-6 uur rijzen in de koelkast tot het dubbele volume.

Verwarm de oven voor op 210 graden en zet een bakplaat met een vel bakpapier klaar. Voor aardappeltopping: snijd de aardappel in dunne plakjes. Meng de plakjes met rozemarijn, olijfolie, zout en peper. Zet even apart.

Haal het deeg uit de koelkast. Bestuif een werkbank met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van 1 á 2 cm dik. Leg de focaccia op een bakplaat met een vel bakpapier. Beleg de focaccia met de schijfjes aardappel. Bak de aardappelfocaccia in circa 12-14 minuten gaar.

Vergelijkbare recepten