Feestje
Uit de oven
40min
Kids

Vegetarische moussaka .

4 Personen

Moussaka is een traditioneel Grieks ovengerecht bestaande uit laagjes aardappel, gekruid gehakt, aubergine en ricotta.

    Ingrediënten
  • 500 gram aardappels, geschild
  • 300 gram vegagehakt
  • 150 gram ricotta
  • 2 flinke tenen knoflook, fijngeperst
  • 2 aubergines
  • 500 ml tomaten passata
  • 50 gram Parmezaan
  • 2 eetlepels oregano
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 ui
  • verse peterselie
  • olijfolie
  • peper en zout
Bereiding

Stap 1: Aubergines grillen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aubergines en snijd ze in dunne plakken. Grill de aubergines aan weerszijden goudbruin en breng ze op smaak met peper en zout.

Stap 2: Aardappels koken

Schil de aardappelen of koop aardappelen die al geschild zijn en snijd in plakken van ½ cm. Kook in water in 10 minuten beetgaar.

Stap 3: Saus maken

Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie. Voeg het gehakt, de kaneel, de paprikapoeder, de oregano en wat peper en zout toe en bak dit mee. Voeg de passata bij het gerulde gehakt en laat de saus rustig sudderen. Breng de saus eventueel extra op smaak met peper en zout.

Stap 4: In de oven

Meng de ricotta met de Parmezaan en zet apart. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Bedenk allereerst de bodem met een laag aardappelplakjes. Leg hierover een laagje van de tomaten-gehaktsaus. Leg daarop een paar plakjes gegrilde aubergine. Herhaal de laagjes aardappel, tomaten-gehaktsaus en aubergine tot alles op is. Eindig met een laagje aubergine. Verdeel als laatste het ricottamengsel over de aubergine.

Bak de moussaka in 20 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 200 graden. De laatste minuten kun je nog op grillstand een mooi krokant korstje maken. Maak eventueel af met wat verse peterselie.

 

 

Tip .

Lekker op een zomerse dag!

Laat weten hoe het is geworden!

Beoordeel dit recept

Vergelijkbare recepten .

Terug naar boven

Aardappels Kennisplatform .

Voor uitgebreide informatie over de aardappelteelt, de gezondheidsaspecten van de aardappel en de pieper in gastronomisch en historisch perspectief, kijk je op het Kennisplatform.
Vertel mij meer
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief