Scones met cranberry’s & rozijnen

Warm uit de oven zijn ze op z’n best. Echt lekkere scones krijg je door het deeg zo min mogelijk te kneden of te bewerken.

35 min
Vega

Ingrediënten

Voor 1 personen

  • 250 g kruimige aardappels, geschild
  • 150 g koude boter, in kleine blokjes
  • 350 g zelfrijzend bakmeel + extra
  • 30 g rietsuiker + extra
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 3 el melk
  • 150 g cranberry’s en/of rozijnen, geweld en uitgelekt
  • zure room, boter of clotted cream
  • extra nodig: pureestamper, plasticfolie, deegroller, ronde steker met een doorsnee van 6 cm, bakplaat bekleed met bakpapier

Voorbereiding

Stap 1: koken

Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de aardappels in ruim water zonder zout in ca. 20 minuten gaar. Giet af en pureer met de pureestamper de aardappels fijn. Laat het aardappelkruim afkoelen.

Stap 2: deeg

Meng de blokjes boter, het bakmeel, de suiker en een snuf zout in een ruime kom. Wrijf de boter met je duim en vingers door de bloem tot vlokjes. Voeg het aardappelkruim toe en kneed heel kort door. Maak een kuiltje in het midden van de kom. Voeg de eieren en melk toe, roer met een houten lepel kort door elkaar. Roer de cranberry’s en/of rozijnen er zo vlot mogelijk door. Strooi wat bakmeel bovenop het deeg, dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg in de koelkast 15 minuten rusten.

Stap 3: keden & bakken

Bestrooi je werkvlak met bakmeel. Rol het deeg uit tot een plak van ca. 3 cm dik. Steek met de steker rondjes uit het deeg en leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Kneed het deeg bij elkaar en steek opnieuw rondjes uit het deeg. Bestrooi de bovenkant van de rondjes met wat suiker. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de scones in ca. 15 minuten goudbruin en gaar. Haal ze uit de oven en laat ze een beetje afkoelen. Serveer de scones met zure room, boter of clotted cream. De volgende dag warm je ze snel op in een voorverwarmde oven van 175 graden.

Vergelijkbare recepten