Scones met cranberry’s & rozijnen

Warm uit de oven zijn ze op z’n best. Echt lekkere scones krijg je door het deeg zo min mogelijk te kneden of te bewerken.

35 min
vega

Ingrediënten

Voor 1 Personen
  • 250 g kruimige aardappels, geschild
  • 150 g koude boter, in kleine blokjes
  • 350 g zelfrijzend bakmeel + extra
  • 30 g rietsuiker + extra
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 3 el melk
  • 150 g cranberry’s en/of rozijnen, geweld en uitgelekt
  • zure room, boter of clotted cream
  • extra nodig: pureestamper, plasticfolie, deegroller, ronde steker met een doorsnee van 6 cm, bakplaat bekleed met bakpapier

Bereiding

Stap 1: koken

Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de aardappels in ruim water zonder zout in ca. 20 minuten gaar. Giet af en pureer met de pureestamper de aardappels fijn. Laat het aardappelkruim afkoelen.

Stap 2: deeg

Meng de blokjes boter, het bakmeel, de suiker en een snuf zout in een ruime kom. Wrijf de boter met je duim en vingers door de bloem tot vlokjes. Voeg het aardappelkruim toe en kneed heel kort door. Maak een kuiltje in het midden van de kom. Voeg de eieren en melk toe, roer met een houten lepel kort door elkaar. Roer de cranberry’s en/of rozijnen er zo vlot mogelijk door. Strooi wat bakmeel bovenop het deeg, dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg in de koelkast 15 minuten rusten.

Stap 3: keden & bakken

Bestrooi je werkvlak met bakmeel. Rol het deeg uit tot een plak van ca. 3 cm dik. Steek met de steker rondjes uit het deeg en leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Kneed het deeg bij elkaar en steek opnieuw rondjes uit het deeg. Bestrooi de bovenkant van de rondjes met wat suiker. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de scones in ca. 15 minuten goudbruin en gaar. Haal ze uit de oven en laat ze een beetje afkoelen. Serveer de scones met zure room, boter of clotted cream. De volgende dag warm je ze snel op in een voorverwarmde oven van 175 graden.

Vergelijkbare recepten

40 min

Rog gevuld met aardappelrisotto

25 min
vega

Krieltjes met geroerbakte groente, gemengde paddenstoelen en blauwe schimmelkaas

35 min

Stamppot met bospeen, sjalot en grove mosterd

50 min

Aardappelcannelloni met ossenhaas

20 min
vega

Vegetarische huzarensalade

30 min
vega

Appel-aardappelsalade met bieslook

[#<Recipe id: 437, title: "Rog gevuld met aardappelrisotto", cooking_time: 40, instructions: "<p>Schil de aardappels en snij ze in kleine blokje...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Serveer met een zomers slaatje. Neem in plaats ...", cooking_method: "Overige", servings: 4, featured: true, slug: "rog-gevuld-met-aardappelrisotto", image: "rog-gevuld-met-aardappelrisotto.jpg", description: "", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:09", updated_at: "2017-07-07 09:05:33", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 571, title: "Krieltjes met geroerbakte groente, gemengde padden...", cooking_time: 25, instructions: "<h2><u>Stap 1: snijd de groenten</u></h2>\r\n\r\n<p>Sn...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Je kunt in plaats van blauwe kaas ook geitenkaa...", cooking_method: "bakken", servings: 4, featured: true, slug: "krieltjes-met-roerbakgroenten-gemende-paddenstoele...", image: "krieltjes-met-roerbakgroenten-gemende-paddenstoele...", description: "Roerbakken is een snelle manier om je eten te bere...", average_rating: 2.33333333333333, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2016-12-02 13:26:03", updated_at: "2017-07-28 14:36:11", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 599, title: "Stamppot met bospeen, sjalot en grove mosterd", cooking_time: 35, instructions: "<h2><u>Stap 1: de aardappels</u></h2>\r\n\r\n<p>Snijd ...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Spatel op het laatste moment kleine takjes of b...", cooking_method: "Pureren", servings: 6, featured: true, slug: "stamppot-met-bospeen-sjalot-en-grove-mosterd", image: "content_3ac0637adc60af71067572c2deb7d7a5.jpg", description: "Deze stamppot is een variatie op de klassieke huts...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2017-11-09 16:01:04", updated_at: "2020-03-25 09:53:02", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 433, title: "Aardappelcannelloni met ossenhaas", cooking_time: 50, instructions: "<h2><u>Stap 1: bak de champignons</u></h2>\r\n\r\n<p>V...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Je kunt ook nog peterselie toevoegen aan de cha...", cooking_method: "Pan", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelcanneloni-met-ossenhaas", image: "aardappelcanneloni-met-ossenhaas.jpg", description: "Deze aardappelcannelloni is een soort kruising van...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:05", updated_at: "2017-07-13 14:55:41", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 675, title: "Vegetarische huzarensalade", cooking_time: 20, instructions: "<h2><u>Stap 1: aardappels schillen</u></h2>\r\n\r\n<p>...", meal_type: 0, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "", cooking_method: "", servings: 4, featured: false, slug: "vegetarische-huzarensalade", image: "2_Vegetarisch_huzarensalade1.jpg", description: "Heb jij zin in huzarensalade maar eet je (momentee...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2020-01-02 10:39:38", updated_at: "2020-01-06 12:37:51", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 356, title: "Appel-aardappelsalade met bieslook", cooking_time: 30, instructions: "<h2><u>Stap 1: kook de aardappels</u></h2>\r\n\r\n<p>S...", meal_type: 3, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Serveer de salade direct (lauw of koud) als bij...", cooking_method: "Overige", servings: 4, featured: true, slug: "appel-aardappelsalade-met-bieslook", image: "appel-aardappelsalade-met-bieslook.jpg", description: "Opzoek naar een makkelijke salade? Probeer eens de...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:50:25", updated_at: "2017-07-07 10:00:21", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief