Ovenpiepers met eieren & luxe ham

Ovengebakken aardappels verdienen een prominente plek op je bord. Hier zijn Hollandse piepers gecombineerd met een simpel eitje en prosciutto.

1 u 30 min

Ingrediënten

Voor 4 Personen
  • 4 grote aardappels (à 300 g per stuk), geschild
  • 30 g boter
  • 1 bolletje knoflook, teentjes los
  • naaldjes van ½ bosje rozemarijn
  • extra vergine olijfolie
  • 4 grote eieren
  • 8 plakjes prosciutto, voor erbij Salade
  • 100 g rucola
  • ap van ½ citroen
  • parmezaan
  • 1½–2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 el kappertjes, fijngehakt
  • 4 augurken, fijngehakt
  • 6 ansjovisfilets, fijngesneden
  • blaadjes van 2 flinke handenvol bladpeterselie, fijngehakt
  • blaadjes van 1 bosje basilicum, fijngehakt
  • blaadjes van 1 handvol verse munt, fijngehakt
  • 1 el dijonmosterd
  • 3 el rodewijnazijn
  • 8 el extra vergine olijfolie

Bereiding

Stap 1: gaar de aardappels

Verwarm de oven voor op 190 °C. Doe de aardappels in een pan met ruim koud water en wat zout. Kook ze 10 minuten op middelhoog vuur, laat de aardappels uitlekken en 3 minuten droog stomen in een vergiet. Schud nog even goed met het vergiet.

Stap 2: in de oven

Leg de aardappels in een diepe braadslee met de boter, een scheut olijfolie en de knoflook, plus zout en peper. Schep ze hierin om en bak ze 30 minuten in de oven, tot ze licht goudbruin en voor driekwart gaar zijn.

Stap 3: salsa verde 

Doe voor de salsa verde de knoflook, kappertjes, augurk, ansjovis en kruiden in een kom. Meng de mosterd en azijn erdoor en roer langzaam de olijfolie door het mengsel, tot de saus de gewenste dikte heeft. Voeg zout en peper toe naar smaak toe. Zet apart.

Stap 4: krokante aardappeltjes

Neem de aardappels uit de oven, stamp ze lichtjes en verdeel over de braadslee – hoe meer de aardappel in contact komt met de braadslee, hoe krokanter hij wordt. Strooi de naaldjes rozemarijn en knoflook erover, en voeg nog een scheutje olijfolie toe. Schud even goed met de braadslee en zet weer in de oven. Bak de aardappels nog 40–45 minuten, of tot ze vanbuiten krokant zijn en vanbinnen lekker zacht.

Stap 5: salade

Doe de rucola in een kom, druppel er wat olijfolie en citroensap over plus wat zout en peper. Hussel de blaadjes door elkaar. Schaaf er wat parmezaan over.

Stap 6: eieren

Schenk wat olijfolie – genoeg om de bodem met een heel dun laagje te bedekken – in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Breek de eieren boven de pan. Als de olie begint te spatten is-ie te heet, draai dan het vuur lager. Bak de eieren tot het wit is gestold maar de dooiers nog een beetje vloeibaar zijn. Neem ze voorzichtig met een spatel uit de pan en leg ze op een bord — dep een teveel aan olie eraf met keukenpapier.

Stap 7: serveren!

Serveer ze met de superkrokante aardappels, rucolasalade en prosciutto, en druppel de salsa verde erover.

Vergelijkbare recepten

40 min

Aardappelblini’s met gerookte zalm, crème fraiche en kaviaar

45 min
vega

Aardappelsalade met pindasaus

35 min
vega

Aardappelspiesjes met mosterddip

25 min
vega

Pasta Genovese

1 u 15 min
vega

Aardappels in de schil met zelfgemaakte pesto

25 min
vega

Krieltjes met aïoli van saffraan

[#<Recipe id: 503, title: "Aardappelblini’s met gerookte zalm, crème fraiche ...", cooking_time: 40, instructions: "<h2><u>Stap 1: voorbereiding</u></h2>\r\n\r\n<p>Schil ...", meal_type: 4, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Doe eventueel nog kaviaar op de cr&egrave;me fr...", cooking_method: "Pan", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelblini-s-met-gerookte-zalm-creme-fraiche-e...", image: "aardappelblini-s-met-gerookte-zalm-creme-fraiche-e...", description: "Wil je de blits maken tijdens een diner? Dan zit j...", average_rating: 2.0, vegetarian: false, tip_link_url: "http://www.culy.nl/recepten/sjieke-blinis-met-zalm...", active: true, created_at: "2015-09-03 11:53:32", updated_at: "2017-07-06 13:54:14", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 557, title: "Aardappelsalade met pindasaus", cooking_time: 45, instructions: "<h2><u>Stap 1: bak de aardappelen</u></h2>\r\n\r\n<p>V...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Je kan de tofu ook vervangen door kip</p>\r\n", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: false, slug: "aardappelsalade-met-pindasaus", image: "aardappelsalade-met-pindasaus.jpg", description: "Pindasaus kan je kant-en-klaar kopen, maar je kan ...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2016-04-13 15:25:12", updated_at: "2019-07-30 09:29:46", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 387, title: "Aardappelspiesjes met mosterddip", cooking_time: 35, instructions: "<h2><u>Stap 1: maak de spiesjes</u></h2>\r\n\r\n<p>Koo...", meal_type: 4, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Een paar blokjes spek op de spiesjes maakt&nbsp...", cooking_method: "Overige", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelspiesjes-met-mosterddip", image: "aardappelspiesjes-met-mosterddip.jpg", description: "Deze aardappelspiesjes zijn een feestelijk hapje. ...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:51:10", updated_at: "2017-07-28 13:51:00", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 596, title: "Pasta Genovese", cooking_time: 25, instructions: "<h2><u>Stap 1: de pesto</u></h2>\r\n\r\n<p>Maak eerst ...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Roer 2 eetlepels roomkaas door de pesto, dat ma...", cooking_method: "Koken", servings: 4, featured: true, slug: "pasta-genovese", image: "160713_Aardappelkookboek_PastaGenovese.jpg", description: "De combinatie pasta en aardappel is niet echt voor...", average_rating: 3.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2017-11-09 14:43:23", updated_at: "2018-02-13 17:53:14", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 392, title: "Aardappels in de schil met zelfgemaakte pesto", cooking_time: 75, instructions: "<h2><u>Stap 1: zelfgemaakte pesto</u></h2>\r\n\r\n<p>W...", meal_type: 3, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Je kan de raketsla vervangen door zongedroogde ...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "aardappels-in-de-schil-met-zelfgemaakte-pesto", image: "aardappels-in-de-schil-met-zelfgemaakte-pesto.jpg", description: "Gevulde aardappels uit de oven zijn niet alleen he...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:51:16", updated_at: "2017-07-17 11:53:55", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 408, title: "Krieltjes met aïoli van saffraan", cooking_time: 25, instructions: "<h2><u>Stap 1: gaar en bak de aardappels</u></h2>\r...", meal_type: 3, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Dit bijgerecht is heerlijk bij een dichtgeschro...", cooking_method: "Wok", servings: 4, featured: true, slug: "krieltjes-met-aioli-van-saffraan", image: "krieltjes-met-aioli-van-saffraan.jpg", description: "Aïoli is een heerlijke knoflooksaus die goed past ...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:51:34", updated_at: "2017-07-20 09:57:40", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief