Ovenpiepers met eieren & luxe ham

Ovengebakken aardappels verdienen een prominente plek op je bord. Hier zijn Hollandse piepers gecombineerd met een simpel eitje en prosciutto.

1 u 30 min

Ingrediënten

Voor 4 Personen
  • 4 grote aardappels (à 300 g per stuk), geschild
  • 30 g boter
  • 1 bolletje knoflook, teentjes los
  • naaldjes van ½ bosje rozemarijn
  • extra vergine olijfolie
  • 4 grote eieren
  • 8 plakjes prosciutto, voor erbij Salade
  • 100 g rucola
  • ap van ½ citroen
  • parmezaan
  • 1½–2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 el kappertjes, fijngehakt
  • 4 augurken, fijngehakt
  • 6 ansjovisfilets, fijngesneden
  • blaadjes van 2 flinke handenvol bladpeterselie, fijngehakt
  • blaadjes van 1 bosje basilicum, fijngehakt
  • blaadjes van 1 handvol verse munt, fijngehakt
  • 1 el dijonmosterd
  • 3 el rodewijnazijn
  • 8 el extra vergine olijfolie

Bereiding

Stap 1: gaar de aardappels

Verwarm de oven voor op 190 °C. Doe de aardappels in een pan met ruim koud water en wat zout. Kook ze 10 minuten op middelhoog vuur, laat de aardappels uitlekken en 3 minuten droog stomen in een vergiet. Schud nog even goed met het vergiet.

Stap 2: in de oven

Leg de aardappels in een diepe braadslee met de boter, een scheut olijfolie en de knoflook, plus zout en peper. Schep ze hierin om en bak ze 30 minuten in de oven, tot ze licht goudbruin en voor driekwart gaar zijn.

Stap 3: salsa verde 

Doe voor de salsa verde de knoflook, kappertjes, augurk, ansjovis en kruiden in een kom. Meng de mosterd en azijn erdoor en roer langzaam de olijfolie door het mengsel, tot de saus de gewenste dikte heeft. Voeg zout en peper toe naar smaak toe. Zet apart.

Stap 4: krokante aardappeltjes

Neem de aardappels uit de oven, stamp ze lichtjes en verdeel over de braadslee – hoe meer de aardappel in contact komt met de braadslee, hoe krokanter hij wordt. Strooi de naaldjes rozemarijn en knoflook erover, en voeg nog een scheutje olijfolie toe. Schud even goed met de braadslee en zet weer in de oven. Bak de aardappels nog 40–45 minuten, of tot ze vanbuiten krokant zijn en vanbinnen lekker zacht.

Stap 5: salade

Doe de rucola in een kom, druppel er wat olijfolie en citroensap over plus wat zout en peper. Hussel de blaadjes door elkaar. Schaaf er wat parmezaan over.

Stap 6: eieren

Schenk wat olijfolie – genoeg om de bodem met een heel dun laagje te bedekken – in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Breek de eieren boven de pan. Als de olie begint te spatten is-ie te heet, draai dan het vuur lager. Bak de eieren tot het wit is gestold maar de dooiers nog een beetje vloeibaar zijn. Neem ze voorzichtig met een spatel uit de pan en leg ze op een bord — dep een teveel aan olie eraf met keukenpapier.

Stap 7: serveren!

Serveer ze met de superkrokante aardappels, rucolasalade en prosciutto, en druppel de salsa verde erover.

Vergelijkbare recepten

45 min
vega

Open aardappelravioli met Japanse invloeden

25 min
vega

Gebakken aardappelsalade met groene asperges en saffraan-aioli

50 min
vega

Aardappeltaart met pastinaak

45 min

Gegrilde aardappelsalade met roodbaars

30 min

Aardappelsoep met prei en chorizo

1 u 15 min

Traybake met aardappel

[#<Recipe id: 515, title: "Open aardappelravioli met Japanse invloeden", cooking_time: 45, instructions: "<h2><u>Stap 1: bereid de aardappel</u></h2>\r\n\r\n<p>...", meal_type: 1, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Voeg er eventueel geroosterde sesamzaadjes toe....", cooking_method: "Anders", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelravioli", image: "aardappelravioli.jpg", description: "Met ingrediënten als Dashi, shiitake en enoki is d...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "http://www.culy.nl/recepten/aardappelravioli-met-p...", active: true, created_at: "2015-09-03 11:54:05", updated_at: "2017-07-13 14:33:30", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 644, title: "Gebakken aardappelsalade met groene asperges en sa...", cooking_time: 25, instructions: "<h2><u>Stap 1: Rooster de aardappeltjes</u></h2>\r\n...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p style=\"margin-left:0cm; margin-right:0cm\">In pl...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "gebakken-aardappelsalade-met-groene-asperges-en-sa...", image: "Power-to-the-Pieper-DHV-aardappel-salade-saffraan-...", description: "Eet jij wel eens kiemen? Het zijn jonge plantjes d...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2019-04-12 10:32:45", updated_at: "2019-08-05 09:42:01", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 603, title: "Aardappeltaart met pastinaak", cooking_time: 50, instructions: "<h2><u>Stap 1: voorbereiding</u></h2>\r\n\r\n<p>Verwar...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Als je de taart ruim van tevoren of de dag ervo...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "aardappeltaart-met-pastinaak", image: "160530_FC_Aardappel_14A.jpg", description: "Deze aardappeltaart is heerlijk als bijgerecht in ...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2017-11-10 08:55:05", updated_at: "2017-11-10 08:55:05", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 446, title: "Gegrilde aardappelsalade met roodbaars", cooking_time: 45, instructions: "<h2><u>Stap 1: gril de courgette en aubergine</u><...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Je kunt de vis ook vervangen door een stukje ki...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "gegrilde-aardappelsla-met-roodbaars", image: "gegrilde-aardappelsla-met-roodbaars.jpg", description: "Ben je dol op grillgerechten? Dan kun je je hart o...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:20", updated_at: "2017-07-28 13:32:39", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 646, title: "Aardappelsoep met prei en chorizo", cooking_time: 30, instructions: "<h2><u>Stap 1: Bak de chorizo en snijd de groente<...", meal_type: 0, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Maak de soep af met wat verse peterselie en een...", cooking_method: "Pan", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelsoep-met-prei-en-chorizo", image: "Aardappelsoep_foto_2_made_by_ellen_kopie.jpg", description: "Niks beters dan een goed gevulde romige soep die z...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2019-05-01 14:53:28", updated_at: "2019-07-15 07:46:53", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 681, title: "Traybake met aardappel", cooking_time: 75, instructions: "<h2><u>Stap 1:&nbsp;Marineer de kip&nbsp;(van tevo...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "", cooking_method: "oven", servings: 4, featured: false, slug: "traybake-met-aardappel", image: "Traybake_met_aardappel_4.jpg", description: "Wil je lekker, makkelijk en gezond eten? Ga dan vo...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2020-05-18 11:41:04", updated_at: "2021-11-05 12:48:17", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief