Misogratin met zalm en spitskool

Miso is een traditionele Japanse smaakmaker van gefermenteerde sojabonen, zout en koji (gefermenteerde rijst of gerst). In dit recept combineer je de miso met vettige zalm en romige aardappels. Extra fijn: je kunt koelverse aardappelschijfjes gebruiken en dan staat dit recept in een mum van tijd op tafel!

15 min

Ingrediënten

Voor 4 Personen
  • zout
  • 600 g zalmfilet zonder huid
  • 3 el miso
  • 900 g aardappelschijfjes (kant-en-klaar of voorgekookte aardappels in plakjes snijden)
  • 2 spitskolen
  • zonnebloemolie om in te bakken
  • 15 g roomboter
  • 5 g koriander

Bereiding

Stap 1: verwarm de oven voor en zout de zalm

Verwarm de oven voor op 200 ℃. Zout de zalm lichtjes en zet apart.

Stap 2: los de miso op

Breng de slagroom samen met de miso en 250 milliliter water in een pan aan de kook. Roer goed, zodat de miso oplost.

Stap 3: bak de gratin

Leg de aardappelschijfjes in een ovenschaal en giet het roommengsel hier overheen. Dek af met aluminiumfolie en bak de gratin 15 minuten in de oven.

Stap 4: bereid de spitskool

Snijd intussen de spitskool in 4 parten. Leg op een bakplaat bekleed met bakpapier, besprenkel royaal met zonnebloemolie en breng op smaak met peper en zout. Zet in de oven bij de gratin.

Stap 5: verwijder het folie van de gratin

Verwijder na 15 minuten het folie van de gratin. Vak zowel de gratin als de spitskool nog 30 minuten af tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Stap 6: bak de zalm

Verhit 10 minuten voordat alles klaar is een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de zalm (afhankelijk van de dikte) 3 tot 5 minuten aan 1 kant. Draai de zalm voorzichtig om, voeg de roomboter toe en bak nog 1 tot 2 minuten aan de andere kant, tot de binnenkant rosé is.

Stap 7: serveer!

Hak de koriander fijn en strooi over de zalm. Serveer de misogratin samen met de zalm en spitskool.

Dit recept komt uit het kookboek 'Zo Gepiept'.

Vergelijkbare recepten

25 min
vega

Taartje van aardappelschijfjes

20 min

Flammkuchen met spek, aardappel, kaas, rode ui en bieslook

40 min
vega

Bakplaat met aardappels, portobello’s en rozemarijn

30 min

Aardappelsoep met prei en chorizo

15 min

Aardappelcurry met tijgergarnalen

1 u

Bonne femme met parelhoen

[#<Recipe id: 361, title: "Taartje van aardappelschijfjes", cooking_time: 25, instructions: "<h2><u>Stap 1: snijd de aardappels in schijfjes</u...", meal_type: 1, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Een stukje vette vis is heerlijke toevoeging op...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "taartje-van-aardappelschijfjes", image: "taartje-van-aardappelschijfjes.jpg", description: "Wat een feest deze hartige taart! De bodem is gema...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:50:31", updated_at: "2017-07-13 15:21:43", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 530, title: "Flammkuchen met spek, aardappel, kaas, rode ui en ...", cooking_time: 20, instructions: "<h2><u>Stap 1: de bodem</u></h2>\r\n\r\n<p>Verwarm de ...", meal_type: 3, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>De&nbsp;Flammkuchen is ideaal als voorgerechtje...", cooking_method: "", servings: 4, featured: false, slug: "flammkuchen-met-spek-aardappel-kaas-rode-ui-en-bie...", image: "flammkuchen-met-spek-aardappel-kaas-rode-ui-en-bie...", description: "Flammkuchen is vooral bekend bij onze Duitse buren...", average_rating: 1.5, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-12-15 08:17:36", updated_at: "2019-04-24 14:55:41", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 568, title: "Bakplaat met aardappels, portobello’s en rozemarij...", cooking_time: 40, instructions: "<h2><u>Stap 1: bak de portobello&#39;s</u></h2>\r\n\r...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Lekker bij vis of gevogelte.</p>\r\n", cooking_method: "bakken", servings: 4, featured: true, slug: "bakplaat-met-aardappels-portobello-s-en-rozemarijn", image: "bakplaat-met-aardappels-portobello-s-en-rozemarijn...", description: "De zachte schil en rode kleur van de roseval aarda...", average_rating: 3.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2016-10-04 09:38:21", updated_at: "2017-07-17 13:22:30", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 646, title: "Aardappelsoep met prei en chorizo", cooking_time: 30, instructions: "<h2><u>Stap 1: Bak de chorizo en snijd de groente<...", meal_type: 0, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Maak de soep af met wat verse peterselie en een...", cooking_method: "Pan", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelsoep-met-prei-en-chorizo", image: "Aardappelsoep_foto_2_made_by_ellen_kopie.jpg", description: "Niks beters dan een goed gevulde romige soep die z...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2019-05-01 14:53:28", updated_at: "2019-07-15 07:46:53", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 449, title: "Aardappelcurry met tijgergarnalen", cooking_time: 15, instructions: "<h2><u>Stap 1: voorbereidingen</u></h2>\r\n\r\n<p>Schi...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Probeer ook eens:&nbsp;<u><a href=\"https://aard...", cooking_method: "Wok", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelcurry-met-tijgergarnalen", image: "aardappelcurry-met-tijgergarnalen.jpg", description: "Aardappels zijn vaak één van de hoofdingrediënten ...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:23", updated_at: "2017-07-06 14:44:00", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 504, title: "Bonne femme met parelhoen", cooking_time: 60, instructions: "<h2><u>Stap 1: kook de groente</u></h2>\r\n\r\n<p>Plaa...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Serveer er een frisse dressing bij</p>\r\n", cooking_method: "Pan", servings: 4, featured: true, slug: "bonne-femme-met-parelhoen", image: "bonne-femme-met-parelhoen.jpg", description: "Een bonne femme schotel bestaat meestal uit aardap...", average_rating: 3.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:53:34", updated_at: "2017-07-17 13:41:31", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief