Massaman curry met pompoen en tofu

Een smaakvolle curry waar ook je vegan vrienden van mee kunnen genieten. Er zijn honderden manieren waarop je curry kunt maken. Deze variant van TV chef London Loy is een echte smaakbom waar je vrolijk van wordt. Maak nog meer indruk door de currypasta en gekruide rijst zelf te maken. De ingrediënten en bereiding hiervan staan erbij als optie. Per portie krijg je ongeveer 160 gram groente binnen. Eet lekker. So so lobi!Bereidingstijd: 50 minuten + 30 minuten oventijd

1 u 20 min

Ingrediënten

Voor 5 personen

  • 500 g pompoen
  • Milde olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper
  • Scheut honing, optioneel
  • 500 g kleine (koelverse) aardappeltjes
  • 145 g gepelde ongezouten pinda’s
  • Zonnebloemolie
  • 3 verse laurierblaadjes
  • 2 sjalotten
  • 800 ml kokosmelk
  • 50 g palmsuiker
  • 3 el tamarindepasta
  • 100 g Massaman currypasta (optioneel: zelf currypasta maken)
  • 5 el vissaus, optioneel
  • 2 el maizena, optioneel
  • 375 g zachte tofu
  • 300 g sugar snaps
  • Bosje Thaise basilicum
  • 1 limoen
  • Lente-ui, optioneel
  • Voor de zelfgemaakte currypasta (optioneel):
  • 1 volle el van ieder: zwarte peperkorrels, korianderzaad en kardemompeulen
  • 1-2 el van ieder: kruidnagels, chilivlokken, kurkuma, kaneel en venkelzaad
  • 5 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 3 cm verse gemberwortel
  • 1 stengel citroengras
  • 1/2 bosje verse koriander
  • Zonnebloemolie
  • Voor de gekruide rijst (optioneel):
  • 300 g basmati rijst
  • 1/2 bosje platte peterselie
  • 1 bosje bieslook
  • Klontje roomboter
  • Zout en zwarte peper
  • Limoenrasp, optioneel

Voorbereiding

Stap 1: Rooster de pompoen en aardappels

Verhit de oven tot 185°C. Snijd de pompoenen doormidden, verwijder de pitjes en snijd in blokjes van 2 a 3 cm.  Mix deze in een grote braadslede met een scheut milde olijfolie en 1 tl zeezout en zwarte peper. Voeg eventueel honing toe. Was de aardappeltjes, snijd ze in kwarten en doe bij de pompoen. Rooster voor 30 à 35 minuten totdat het goudbruin en gaar is, en de pompoen gekarameliseerde randjes heeft. Houd het goed in de gaten, de honing verbrandt snel.

Stap 2: Rooster de kruiden en vijzel (curry niet zelf maken? Ga door naar stap 5.)

Rooster de venkel- en korianderzaadjes, de kardemompeulen, de kruidnagels, de peperkorrels en de chilivlokken in een droge koekenpan op matig vuur tot ze beginnen te verkleuren en heerlijk ruiken. Doe het mengsel in een vijzel. Kneus de kardemompeulen, haal de zaadjes eruit, gooi de peulen weg en maal er een fijne poeder van.

Stap 3: Hak de knoflook, ui, gember en citroengras fijn 

Pel de knoflook en uien, schil de gember, maak de stengels citroengras schoon en hak alles fijn.

Stap 4: Bak alles en maak er een pasta van

Bak alles 3 minuten al roerend in een droge koekenpan en doe alles in een keukenmachine met de kurkuma, kaneel, koriander, geraspte limoenschil en een goede scheut zonnebloemolie. Maak er een fijne pasta van. Stop de keukenmachine af en toe om het mengsel waar nodig van de rand van de beker te schrapen.

Stap 5: Rooster de pinda’s en voeg de helft van de currypasta toe

Rooster de pinda’s 4 minuten in een grote braadpan terwijl je ze regelmatig omschept. Voeg de helft van de currypasta toe met een scheut zonnebloemolie en de laurierblaadjes. Blijf regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen.

Stap 6: Doe de ui, kokosmelk, palmsuiker, tamarindepasta en (optioneel) vissaus bij de pasta

Pel en snijd de ui en doe deze bij de pasta in de pan. Giet er de kokosmelk bij, voeg de palmsuiker, de tamarindepasta en de vissaus toe, breng aan de kook en laat 20 minuten pruttelen. Wil je de saus wat dikker? Voeg dan 2 el maizena toe. Los de maizena dan eerst op in een beetje water en voeg al roerend toe aan de curry.

Stap 7: Doe de sugar snaps, tofu en limoen door de curry

Laat de tofu uitlekken en snijd deze in blokjes van ongeveer 2 cm. Roer de sugar snaps door de curry. Deze hebben maar max 3 minuten nodig, ze moeten knapperig blijven. Strooi de blokjes tofu erbij en knijp de limoen boven de pan uit. Proef hoe de curry smaakt en maak hem eventueel af met vissaus en zwarte peper. 

Stap 8: Serveer de curry

Verdeel de geroosterde pompoen en aardappels over de warme kommen, schep er de curry over en garneer met de korianderblaadjes, Thaise basilicum, een limoenpartje en eventueel wat pinda’s en lente-ui.

Tip: Serveer er een geurige kruidenrijst bij en je geluksgevoel is compleet (zie recept hieronder).

Stap 9: Maak gekruide rijst 

Kook de rijst volgens de verpakking en laat het vervolgens uitdampen. Snijd de peterselie en bieslook fijn en mix het door de rijst samen met een klontje boter. Breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel wat limoenrasp toe.

Tip: in plaats van de tofu kun je ook kikkererwten gebruiken.  
Vlees-tip: je kunt ook kippendijen gebruiken. Rooster de kip (in blokjes gesneden en op smaak gebracht met peper en zout) gaar in de oven en doe bij de curry als die aan het pruttelen is.

Vergelijkbare recepten