Feestje
Picknick
45min
Vega
Kids

Kwetsenknödel .

6 Personen

In Oost-Europa worden veel knödel gegeten: hartige deegballetjes die soms worden gevuld met kaas, vlees of kip. De zoete dessert- knödel is een ware lekkernij. Een kwets is soort pruim, ovaal en iets zuurder van smaak dan een gewone pruim. Kwetsen zijn in september verkrijgbaar op de markt, maar je kunt deze knödel ook met gewone pruimen maken.

    Ingrediënten
  • 500 g kruimige aardappels
  • 200 g bloem + extra
  • 10 g boter
  • 1 ei
  • 2 el slagroom
  • 50 g rietsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 12 kwetsen of kleine pruimen
  • 12 kleine suikerklontjes
  • extra nodig: pureestamper of -knijper, deegroller, schuimspaan
Bereiding

Stap 1: het deeg

Spoel de aardappels onder de kraan met koud water schoon. Kook ze in ruim water in 25-30 minuten gaar. Giet de aardappels af en schil ze als ze nog warm zijn. Pureer de aardappels met een stamper of met een pureeknijper. Schep de puree in een kom en zeef de bloem erboven. Voeg de boter, het ei, de slagroom en een snufje zout toe en kneed tot een soepel, niet-plakkerig deeg. Voeg indien nodig nog wat extra bloem toe. Meng de rietsuiker met de kaneel in een kommetje. Bestrooi je werkvlak met bloem. Rol het deeg met de deegroller uit tot een plak van ca. 4 mm dik. Snijd het deeg in 12 vierkantjes van 10x10 cm.

Stap 2: inpakken

Breng een grote pan water met een snufje zout aan de kook. Snijd de kwetsen aan één kant in tot op de pit. Verwijder de pit en druk een suikerklontje op de plek van de pit. Leg op elk deegplakje een kwets. Vouw het deeg om de kwets, zodat deze goed ingepakt is. Kook de kwetsenknödel in kleine porties 4-5 minuten: als ze boven komen drijven, zijn ze gaar. Haal de knödel met een schuimspaan uit het water en laat ze goed uitlekken. Bestrooi met de kaneelsuiker en eet ze warm.

Laat weten hoe het is geworden!

Beoordeel dit recept

Vergelijkbare recepten .

Terug naar boven

Aardappels Kennisplatform .

Voor uitgebreide informatie over de aardappelteelt, de gezondheidsaspecten van de aardappel en de pieper in gastronomisch en historisch perspectief, kijk je op het Kennisplatform.
Vertel mij meer
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief