Kwetsenknödel

In Oost-Europa worden veel knödel gegeten: hartige deegballetjes die soms worden gevuld met kaas, vlees of kip. De zoete dessert- knödel is een ware lekkernij. Een kwets is soort pruim, ovaal en iets zuurder van smaak dan een gewone pruim. Kwetsen zijn in september verkrijgbaar op de markt, maar je kunt deze knödel ook met gewone pruimen maken.

45 min
vega

Ingrediënten

Voor 6 Personen
  • 500 g kruimige aardappels
  • 200 g bloem + extra
  • 10 g boter
  • 1 ei
  • 2 el slagroom
  • 50 g rietsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 12 kwetsen of kleine pruimen
  • 12 kleine suikerklontjes
  • extra nodig: pureestamper of -knijper, deegroller, schuimspaan

Bereiding

Stap 1: het deeg

Spoel de aardappels onder de kraan met koud water schoon. Kook ze in ruim water in 25-30 minuten gaar. Giet de aardappels af en schil ze als ze nog warm zijn. Pureer de aardappels met een stamper of met een pureeknijper. Schep de puree in een kom en zeef de bloem erboven. Voeg de boter, het ei, de slagroom en een snufje zout toe en kneed tot een soepel, niet-plakkerig deeg. Voeg indien nodig nog wat extra bloem toe. Meng de rietsuiker met de kaneel in een kommetje. Bestrooi je werkvlak met bloem. Rol het deeg met de deegroller uit tot een plak van ca. 4 mm dik. Snijd het deeg in 12 vierkantjes van 10x10 cm.

Stap 2: inpakken

Breng een grote pan water met een snufje zout aan de kook. Snijd de kwetsen aan één kant in tot op de pit. Verwijder de pit en druk een suikerklontje op de plek van de pit. Leg op elk deegplakje een kwets. Vouw het deeg om de kwets, zodat deze goed ingepakt is. Kook de kwetsenknödel in kleine porties 4-5 minuten: als ze boven komen drijven, zijn ze gaar. Haal de knödel met een schuimspaan uit het water en laat ze goed uitlekken. Bestrooi met de kaneelsuiker en eet ze warm.

Vergelijkbare recepten

1 u

Zeebaars met venkel en aardappelsalade

50 min
vega

Grootmoeders aardappel-kaastaart

35 min
vega

Aardappel bruschetta

25 min

Aardappeltorentjes

20 min

Huzarensalade met honing-mosterddressing

45 min
vega

Aardappelsoufflé met kaas

[#<Recipe id: 517, title: "Zeebaars met venkel en aardappelsalade", cooking_time: 60, instructions: "<h2><u>Stap 1: maak de aardappelsalade</u></h2>\r\n\r...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Je kunt de zeebaars ook vervangen voor een ande...", cooking_method: "Pan", servings: 4, featured: true, slug: "zeebaars-met-venkel-en-aardappelsalade", image: "zeebaars-met-venkel-en-aardappelsalade.jpg", description: "Kerstdinners vallen vaak zwaar. Dit is een lekker ...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "http://www.culy.nl/recepten/kerstrecept-zeebaars-m...", active: true, created_at: "2015-09-03 11:54:10", updated_at: "2017-07-07 15:01:40", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 465, title: "Grootmoeders aardappel-kaastaart", cooking_time: 50, instructions: "<h2><u>Stap 1: aardappeldeeg</u></h2>\r\n\r\n<p>Verwar...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Je kunt de pastinaak vervangen door rode biet.<...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "grootmoeders-aardappel-kaastaart", image: "grootmoeders-aardappel-kaastaart.jpg", description: "Een quiche of hartige taart die je doet denken aan...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:40", updated_at: "2017-07-20 09:24:14", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 354, title: "Aardappel bruschetta", cooking_time: 35, instructions: "<h2><u>Stap 1: voorbereiding</u></h2>\r\n\r\n<p>Verwar...", meal_type: 4, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Je kan normale aardappelen ook vervangen door z...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "aardappel-bruscetta", image: "aardappel-bruscetta.jpg", description: "Een Italiaanse bruschetta met een aardappel-twist!...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "https://www.kookjij.nl/recepten/aardappel-bruschet...", active: true, created_at: "2015-09-03 11:50:23", updated_at: "2017-07-06 14:17:21", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 482, title: "Aardappeltorentjes", cooking_time: 25, instructions: "<h2><u>Stap 1: gaar de aardappels en vlees</u></h2...", meal_type: 4, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Je kan het kalfsvlees vervangen door kip of run...", cooking_method: "Overige", servings: 4, featured: true, slug: "aardappeltorentjes", image: "aardappeltorentjes.jpg", description: "", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:59", updated_at: "2017-07-07 15:08:41", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 640, title: "Huzarensalade met honing-mosterddressing", cooking_time: 20, instructions: "<h2><u>Stap 1: Voorbereiding</u></h2>\r\n\r\n<p>Zet ee...", meal_type: 3, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Variatietip: in plaats van hamreepjes kun je oo...", cooking_method: "Salade", servings: 6, featured: true, slug: "huzarensalade-met-honing-mosterddressing", image: "Huzarensalade_liggend_kopie.jpg", description: "Zin in een lekkere en gezonde maaltijdsalade die w...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2019-04-09 16:21:26", updated_at: "2019-08-05 09:43:01", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 470, title: "Aardappelsoufflé met kaas", cooking_time: 45, instructions: "<h2><u>Stap 1: voorbereidingen</u></h2>\r\n\r\n<p>Verw...", meal_type: 3, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Geen liefhebber van blauwe kaas? Kies voor een ...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelsouffle-met-kaas", image: "aardappelsouffle-met-kaas.jpg", description: "Een soufflé klinkt heel spannend, maar heb je zo g...", average_rating: 3.66666666666667, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:46", updated_at: "2017-11-11 17:32:33", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief