Kerriestamppot met zacht gestoofde prei, rauwe witlof en oude kaas van Yvette van Boven

JAA! Het is weer stamppottenweer. De lekkerste stamppotten voor mij zijn stamppotten waar ook iets rauws in zit. Zo heb je een ‘crunch’ en wordt het een beetje interessant. Daarom houd ik zo van stamppot rauwe andijvie, die heeft dat ook. Witlof leent zich er ook goed voor, dat is rauw even lekker als gestoofd of gebakken. Een vleug kerrie geeft deze stamp een lekkere twist, zeker als u er veel koriander doorheen hakt. Een supersimpel gerecht voor door de week dus, maar wel net even leuker dan normaal. Oh en: ja ik gebruik vastkokende aardappels in mijn stamppot: de prei heeft zoveel vocht dat ik voor een stevigere aardappel ga anders wordt de stamp te zacht. Vastkokende aardappels zijn sowieso heel erg lekker om te pureren, worden ze zo lekker crème-achtig van.

30 min
Vega

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 750 gram prei, in dikke ringen, gewassen
  • 500 ml melk
  • 2 theel. kerriepoeder
  • 2 blaadjes laurier
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 kg vastkokende aardappels, geschild, grote exemplaren gehalveerd
  • 2-3 stronken witlof, in dunne reepjes
  • ½ citroen (alleen het sap)
  • ca. 20 g verse koriander (of peterselie)
  • 3 bosui, in fijne ringen
  • 4x ½ eetl. roomboter
  • stukje oude kaas, om te raspen

Voorbereiding

Stap 1: bereid de prei en aardappels

Zet de prei op in een hapjespan, met de melk, kerrieppoeder, laurier en zout en peper. Laat het zodra het kookt, 20 minuten stoven of tot de prei echt lekker zacht is en een deel van de melk verdampt. Breng een grote pan gezouten water met de aardappels aan de kook en kook in 20 min beetgaar. Giet ze af en laat ze uitdampen.

Stap 2: stamp de aardappels en meng de prei erdoor

Druppel citroensap over de witlofreepjes, tegen het verkleuren. Druk de aardappels door een pureeknijper of stamp met de stamper tot puree. Schep de zachte prei met wat aanhangende melk door de aardappelpuree.

Stap 3: stamppot opdienen

Hak de koriander grof en schep hem samen met de rauwe reepjes witlof door de stamppot. Dien op met een klontje boter wegsmeltend in het kuiltje, bestrooi de stamppot met bosuiringen en geraspte oude kaas.

Vergelijkbare recepten