Kerriestamppot met zacht gestoofde prei, rauwe witlof en oude kaas van Yvette van Boven

JAA! Het is weer stamppottenweer. De lekkerste stamppotten voor mij zijn stamppotten waar ook iets rauws in zit. Zo heb je een ‘crunch’ en wordt het een beetje interessant. Daarom houd ik zo van stamppot rauwe andijvie, die heeft dat ook. Witlof leent zich er ook goed voor, dat is rauw even lekker als gestoofd of gebakken. Een vleug kerrie geeft deze stamp een lekkere twist, zeker als u er veel koriander doorheen hakt. Een supersimpel gerecht voor door de week dus, maar wel net even leuker dan normaal. Oh en: ja ik gebruik vastkokende aardappels in mijn stamppot: de prei heeft zoveel vocht dat ik voor een stevigere aardappel ga anders wordt de stamp te zacht. Vastkokende aardappels zijn sowieso heel erg lekker om te pureren, worden ze zo lekker crème-achtig van.

30 min
vega

Ingrediënten

Voor 4 Personen
  • 750 gram prei, in dikke ringen, gewassen
  • 500 ml melk
  • 2 theel. kerriepoeder
  • 2 blaadjes laurier
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 kg vastkokende aardappels, geschild, grote exemplaren gehalveerd
  • 2-3 stronken witlof, in dunne reepjes
  • ½ citroen (alleen het sap)
  • ca. 20 g verse koriander (of peterselie)
  • 3 bosui, in fijne ringen
  • 4x ½ eetl. roomboter
  • stukje oude kaas, om te raspen

Bereiding

Stap 1: bereid de prei en aardappels

Zet de prei op in een hapjespan, met de melk, kerrieppoeder, laurier en zout en peper. Laat het zodra het kookt, 20 minuten stoven of tot de prei echt lekker zacht is en een deel van de melk verdampt. Breng een grote pan gezouten water met de aardappels aan de kook en kook in 20 min beetgaar. Giet ze af en laat ze uitdampen.

Stap 2: stamp de aardappels en meng de prei erdoor

Druppel citroensap over de witlofreepjes, tegen het verkleuren. Druk de aardappels door een pureeknijper of stamp met de stamper tot puree. Schep de zachte prei met wat aanhangende melk door de aardappelpuree.

Stap 3: stamppot opdienen

Hak de koriander grof en schep hem samen met de rauwe reepjes witlof door de stamppot. Dien op met een klontje boter wegsmeltend in het kuiltje, bestrooi de stamppot met bosuiringen en geraspte oude kaas.

Vergelijkbare recepten

50 min
vega

Stoofschotel uit Constantinopel

40 min

Aardappel-tomatensoep met spek

35 min
vega

Aardappel in de oven met kastanjechampignons

30 min

Cottage pie

20 min
vega

Aardappeltjes en mozzarella met tomatenpistou

30 min
vega

Aardappel-peren galette

[#<Recipe id: 376, title: "Stoofschotel uit Constantinopel", cooking_time: 50, instructions: "<h2><u>Stap 1: snijd en bak de groenten</u></h2>\r\n...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Garneer met olijven en serveer met geroosterde ...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "stoofschotel-uit-constantinopel", image: "stoofschotel-uit-constantinopel.jpg", description: "Wist je dat Constantinopel de vroegere naam van de...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:50:58", updated_at: "2017-07-28 10:14:31", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 460, title: "Aardappel-tomatensoep met spek", cooking_time: 40, instructions: "<h2><u>Stap 1: schillen en snijden</u></h2>\r\n\r\n<p>...", meal_type: 1, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Serveer met een lekker stokbroodje.</p>\r\n", cooking_method: "Wok", servings: 4, featured: true, slug: "aardappel-tomatensoep-met-spek", image: "aardappel-tomatensoep-met-spek.jpg", description: "Deze volle soep is heerlijk voor een gure herfstav...", average_rating: 5.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:35", updated_at: "2017-07-17 12:39:28", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 364, title: "Aardappel in de oven met kastanjechampignons", cooking_time: 35, instructions: "<h2><u>Stap 1: aardappels in de oven</u></h2>\r\n\r\n<...", meal_type: 3, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Zin in vlees? Doe er stukjes gebakken spek bij!...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "aardappel-in-de-oven-met-kastanjechampignons", image: "aardappel-in-de-oven-met-kastanjechampignons.jpg", description: "Aardappels uit de oven lijken veel werk, maar het ...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:50:35", updated_at: "2017-07-07 09:44:43", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 661, title: "Cottage pie", cooking_time: 30, instructions: "<h2><u>STAP 1: MAAK DE AARDAPPELPUREE</u></h2>\r\n\r\n...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "", cooking_method: "Oven", servings: 6, featured: true, slug: "shepherd-s-pie", image: "Cottagepie_heleschaal_kopie.jpg", description: "Een cottage pie is een ovenschotel van gehakt en a...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2019-07-11 13:25:45", updated_at: "2019-12-16 10:21:56", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 441, title: "Aardappeltjes en mozzarella met tomatenpistou", cooking_time: 20, instructions: "<h2><u>Stap 1: gaar de aardappels</u></h2>\r\n\r\n<p>S...", meal_type: 1, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Lekker met een stuk kalfsvlees of kabeljauw.</p...", cooking_method: "Overige", servings: 4, featured: true, slug: "aardappeltjes-en-mozarella-met-tomatenpistou", image: "aardappeltjes-en-mozarella-met-tomatenpistou.jpg", description: "Een pistou? Een pistou bevat altijd olijfolie, kno...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:14", updated_at: "2017-07-28 13:43:01", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 546, title: "Aardappel-peren galette", cooking_time: 30, instructions: "<h2><u>Stap 1: voorbereiding van de aardappels</u>...", meal_type: 1, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Verander de peer in appel voor meer bite</p>\r\n", cooking_method: "", servings: 4, featured: false, slug: "aardappel-peren-galette", image: "aardappel-peren-galette.jpg", description: "Aardappel-peren galette is een Frans voorgerecht w...", average_rating: 4.0, vegetarian: true, tip_link_url: "https://www.jamiemagazine.nl/nl/recepten/28692/aar...", active: true, created_at: "2016-04-08 12:38:34", updated_at: "2018-04-26 10:51:21", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief