Fit
Feestje
Budget
Picknick
2u 20min

Javanais van aardappeltjes en haring .

4 Personen

Een javanais is eigenlijk een mokkagebak bestaande uit verschillende laagjes. Deze versie is hartig en bestaat uit laagjes van aardappel en haring.

    Ingrediënten
  • 3 middelgrote vastkokende aardappels in schijfjes van 3 mm dikte
  • 4 haringfilets
  • 1 dl visbouillon
  • 1 blaadje gelatine
  • 0,5 el mosterd
  • 1 dl arachideolie
  • 4 takjes peterselie
  • peper en zout
Bereiding

Stap 1: kook de aardappelschijfjes

Kook de aardappelschijfjes met 1 eetlepel water afgedekt in de magnetron in ongeveer 4 minuten op 900 watt beetgaar (halverwege omscheppen en 5 minuten laten nagaren).

 

Stap 2: maak de gelei

Week de gelatine in koud water. Breng de visbouillon in een steelpannetje aan de kook. Knijp de gelatine uit, neem de bouillon van het vuur en los de gelatine op in de bouillon. Kruid met zout en peper.

 

Stap 3: stapel de aardappel en haring

Pak een schaal en leg hierin een laagje aardappelschijfjes, besprenkel ze met bouillon en bedek ze met 2 haringfilets. Herhaal dit en eindig met een laagje aardappelschijfjes. Dek het geheel af met plasticfolie, leg er een zwaar voorwerp op en laat het enkele uren rusten in de koelkast.

 

Stap 4: maak de saus

Snij de javanais in rechthoekjes. Meng de mosterd met de peterselie en arachideolie, kruid met zout en peper en serveer dit bij de javanais.

Tip .

De haring kan je vervangen door gerookte zalm of zelfs foie gras.

Laat weten hoe het is geworden!

Beoordeel dit recept

Vergelijkbare recepten .

Terug naar boven

Aardappels Kennisplatform .

Voor uitgebreide informatie over de aardappelteelt, de gezondheidsaspecten van de aardappel en de pieper in gastronomisch en historisch perspectief, kijk je op het Kennisplatform.
Vertel mij meer
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief