Jachtschotel

Engelsen noemen een dergelijk ovengerecht shepherd’s pie, Fransen spreken liever over hachis parmentier. In de achttiende eeuw zorgde de Fransman Antoine Augustin Parmentier ervoor dat de aardappel op het menu van de Fransman kwam te staan. Tot dan werd de aardappel vooral gezien als veevoer. Dit recept bevat 405 kcal per portie (6 personen). Bereidingstijd: 60 minuten + 20 minuten oventijd.

1 u 20 min

Ingrediënten

Voor 6 Personen
  • extra nodig: pureestamper of -knijper
  • 100 g geraspte kaas (bijv. Emmentaler of Cheddar)
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 75 g boter
  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en in blokjes
  • 2 el droge witte wijn
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el fijngesneden peterselie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 250 g spekblokjes
  • 500 g rundergehakt
  • 1 el zonnebloemolie

Bereiding

Stap 1: bakken

Verhit de olie in een grote koekenpan en bak het gehakt en de spekblokjes rondom aan. Voeg de knoflook, sjalotten, ui, peterselie, tomatenpuree en wijn toe. Breng op smaak met zout en peper. Roer goed door en stoof het gehakt ca. 45 minuten op heel laag vuur. Roer af en toe, als het vlees te droog wordt, voeg dan een beetje water toe.

Stap 2: koken

Kook intussen de aardappels gaar in een grote pan gezouten water. Giet ze af en stamp ze met 50 gram boter tot puree. Breng de puree op smaak met peper en zout en een beetje nootmuskaat.

Stap 3: oven

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel over de bodem van de ovenschaal de helft van de aardappelpuree. Verdeel hier het vleesmengsel over en schep de rest van de aardappelpuree erover. Strijk de bovenkant glad met de achterkant van een houten lepel. Strooi de geraspte kaas erover en leg hier en daar een klontje boter bovenop. Bak de schotel ca. 20 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en de bovenkant goudbruin van kleur. Lekker met een frisse groene salade.

Vergelijkbare recepten

1 u
vega

Aardappelbrood

55 min

Ovenschotel van mosselen en aardappels

40 min
vega

Bakplaat met aardappels, portobello’s en rozemarijn

35 min
vega

Aardappel-linzensoep met geitenkaas

45 min
vega

Hartige taart met broccoli en aardappel

50 min
vega

Aardappeltjes uit de oven met venkel en rode ui

[#<Recipe id: 565, title: "Aardappelbrood", cooking_time: 60, instructions: "<h2><u>Stap 1: pureer de aardappels</u></h2>\r\n\r\n<p...", meal_type: 0, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Aardappelbrood is heerlijk bij stoofvlees!</p>\r...", cooking_method: "bakken", servings: 4, featured: false, slug: "aardappelbrood", image: "aardappelbrood.jpg", description: "Vooral in Ierland werd in vorige eeuwen veel aarda...", average_rating: 4.66666666666667, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2016-10-04 09:05:02", updated_at: "2018-08-18 21:48:11", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 409, title: "Ovenschotel van mosselen en aardappels", cooking_time: 55, instructions: "<h2><u>Stap 1: kook de mosselen</u></h2>\r\n\r\n<p>Rei...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Meng eventueel 2 eetlepels geraspte oude kaas a...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "ovenschotel-van-mosselen-en-aardappels", image: "ovenschotel-van-mosselen-en-aardappels.jpg", description: "Mosselen in schelp zien er altijd spectaculair uit...", average_rating: 5.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:51:36", updated_at: "2018-04-13 12:26:50", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 568, title: "Bakplaat met aardappels, portobello’s en rozemarij...", cooking_time: 40, instructions: "<h2><u>Stap 1: bak de portobello&#39;s</u></h2>\r\n\r...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Lekker bij vis of gevogelte.</p>\r\n", cooking_method: "bakken", servings: 4, featured: true, slug: "bakplaat-met-aardappels-portobello-s-en-rozemarijn", image: "bakplaat-met-aardappels-portobello-s-en-rozemarijn...", description: "De zachte schil en rode kleur van de roseval aarda...", average_rating: 3.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2016-10-04 09:38:21", updated_at: "2017-07-17 13:22:30", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 487, title: "Aardappel-linzensoep met geitenkaas", cooking_time: 35, instructions: "<h2><u>Stap 1: snijd de aardappel en ui</u></h2>\r\n...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Liever geen geitenkaas? Vervang hem door een pi...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "aardappel-linzenveloute-met-geitenkaas", image: "aardappel-linzenveloute-met-geitenkaas.jpg", description: "Een lekker vullende soep. Aardappels, uien, linzen...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:53:05", updated_at: "2017-07-17 15:10:55", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 688, title: "Hartige taart met broccoli en aardappel", cooking_time: 45, instructions: "<h1><strong>Stap 1: voorbereiden</strong></h1>\r\n\r\n...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Serveer met een lekkere salade. Bijvoorbeeld me...", cooking_method: "", servings: 4, featured: true, slug: "hartige-taart-met-broccoli-en-aardappel", image: "Hartige_taart_met_broccoli_en_aardappel_2.jpg", description: "Deze hartige taart met aardappel en broccoli van o...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2020-11-16 17:24:23", updated_at: "2020-11-16 17:26:49", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: true>, #<Recipe id: 425, title: "Aardappeltjes uit de oven met venkel en rode ui", cooking_time: 50, instructions: "<h2><u>Stap 1: aardappels in de oven</u></h2>\r\n\r\n<...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Deze ovenschotel past perfect bij een stukje ge...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "aardappeltjes-in-de-oven-met-venkel-en-rode-ui", image: "aardappeltjes-in-de-oven-met-venkel-en-rode-ui.jpg", description: "Venkel geeft een heerlijk frisse smaak aan je aard...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:51:54", updated_at: "2017-07-17 12:36:19", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief