Groente traybake met geklopte feta en olijven van Yvette van Boven

De hit van nu: traybake! Vul een bakplaat met jouw favo ingrediënten, sprenkel er wat olijfolie en kruiden overheen en alles kan zo de oven in. Kinderlijk eenvoudig, lekker en zo gepiept! Een lekker klein aardappeltje hoort absoluut thuis op mijn bakplaat. Zeker gecombineerd met verschillende groenten geeft hij juist precies die goede afwisseling in bite en structuur. In dit recept wordt de aardappel één met alle groenten om hem heen. Gebruik een lekkere scherpe feta voor de saus, mijn favoriet voor dit gerecht is een feta gemaakt van geitenmelk, die past goed bij de zachte geroosterde smaken van de rest op de bakplaat. Lekker veel kruiden erover en ringen crunchy ui: mmmm smakelijk eten!

50 min
Vega

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • voor de ui
  • 4 eetl. rodewijnazijn
  • 1 rode uit, in ringen
  • snuf zout
  • voor de rub
  • 2 theel. venkelzaad, uit de vijzel
  • 2 theel. korianderzaad, uit de vijzel
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • voor de traybake
  • 1 kleine bloemkool, in 8 parten
  • 1 spitskool, in 4-6 parten
  • 750 g kriel aardappeltjes
  • 6-8 eetl. olijfolie
  • zout
  • versgemalen peper
  • 100 g groene olijven, zonder pit, gehalveerd
  • 15 g munt, blaadjes
  • 15 g bladpeterselie, blaadjes
  • voor de geklopte feta
  • 100 g (geiten)feta
  • 100 g yoghurt, griekse stijl

Voorbereiding

Stap 1: Maak de zure uitjes

Snij de rode ui in ringen en meng met azijn en zout in een kommetje. Laat dit staan terwijl je de rest van het recept maakt. Hoe langer het staat hoe beter, de uitjes worden prachtig roze en het scherp gaat er helemaal vanaf.

Stap 2: Maak de rub

Meng het venkelzaad, korianderzaad, zeezout en de zwarte peper in een kom en vijzel dit vervolgens fijn. Zet dit mengsel opzij. 

Stap 3: Kook en blancheer de groente

Breng een grote pan gezouten water aan de kook en blancheer de parten bloemkool kort, een paar minuten. Schep de bloemkool parten met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitdampen in een vergiet. Doe hetzelfde met de spitskool parten. Kook de aardappels ongeveer 10 minuten voor. Giet ze af en spoel ze af met koud water. Halveer grote aardappels over de lengte.

Stap 4: Rooster de groente

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel alle groente op een grote bakplaat. Bestrooi met een drup olijfolie en de rub en hussel het met schone handen zodat alles een laagje heeft. Spreid het uit zodat alles in een enkele laag ligt en schuif de bakplaat in het midden van de oven. Rooster ongeveer 30 minuten of tot alle groente een gouden randje krijgt. 

Stap 5: Maak de feta room

Maak intussen de feta room door de feta te verkruimelen en glad te draaien in een kleine keukenmachine. Voeg de yoghurt toe en pulseer een paar keer tot een gladde saus. Maal er royaal peper boven.

Stap 6: Serveren 

Sla de geklopte feta over de geroosterde groente op de bakplaat, bestrooi met olijven en muntblaadjes en versier met de uiringen. Dien het geheel meteen op.

Vergelijkbare recepten