Gerookte zalm met gekonfijte aardappel en kruidenolie

Konfijten is kort gezegd “langzaam garen”. Het is een techniek waarbij je een product (met name vlees en gevogelte) langdurig gaart in een grote hoeveelheid vet, in een temperatuur die niet boven de 90 graden komt. Aardappels kun je ook konfijten!

1 u 40 min

Ingrediƫnten

Voor 4 personen

  • 1 teen knoflook
  • 80 g gerookte zalm
  • 3 g zeezout
  • 0,5 takje rozemarijn
  • 100 gr ganzenvet
  • 10 g kervel
  • 10 g dragon
  • 10 g bieslook
  • 10 g dille
  • 40 g olijfolie
  • 2 g zout
  • 2 aardappels

Voorbereiding

Stap 1: schil en gril de aardappes

Spoel de aardappels af onder de kraan. Snijd de aardappels in plakken van ca. 1,5 cm. Verwarm een grillpan, en als die warm is grill een ruitje op de aardappel. Dit gaat het beste als er een klein beetje olie op de aardappel zit.

Stap 2: konfijt de aardappels

Als aan beide kanten een ruitje staat, kunnen de aardappels in een pan met gesmolten ganzenvet, zeezout, geplette knoflook teen en rozemarijn. Konfijt de aardappels 1 uur op 80 graden. Snijd de kruiden super fijn en vermeng deze met de olie en zout.

Stap 3: de zalm

Trancheer (schuin snijden) de zalm in 5 plakjes en plaats deze op het bord. Schep de aardappels uit het ganzenvet, en laat ze even uitlekken. 

Stap 4: op de borden

Plaats de aardappels naast de zalm. Dresseer de kruidenolie om de zalm en aardappels heen.

Vergelijkbare recepten