
Gekarameliseerde aardappels
In Denemarken heet dit gerecht “Sukkerbrunede kartofler” en wordt vaak geserveerd in de winter, bij bijvoorbeeld het kerstdiner. Eet ze wel meteen op, want de volgende dag zijn ze een stuk minder lekker!
Ingrediƫnten
Voor 4 personen
- 900 g kleine aardappels aardappels
- 3 el suiker
- 2 el biologische boter (ongezouten)
- 2 el water
Voorbereiding
Stap 1: voorbereiden
Schil en kook de aardappels. Laat ze afkoelen. Kook in een grote koekenpan de suiker op middelmatig vuur totdat de suiker volledig gesmolten is. Niet roeren!
Stap 2: suiker karameliseren
Wanneer alle suiker gesmolten is, voeg je de boter toe en roer je totdat beide componenten zijn versmolten in een bijna siroop-achtige mix.
Stap 3: aardappels karameliseren
Voeg dan de afgekoelde aardappels en een beetje water toe aan de mix. Als de suiker-botermix wat vaster begint te worden hier en daar: geen paniek, gewoon het vuur wat hoger zetten en het zal weer gaan smelten. Schud de pan voorzichtig en zorg ervoor dat alle aardappels bedekt zijn met de suiker-botermix. Laat zo’n 8-10 minuten zachtjes koken.