Gekarameliseerde aardappelchips met hangop

Kook de recepten van de Piepershow thuis! Aardappel heeft een zoetje en is daarom knetter lekker in een dessert.

35 min

Ingrediënten

Voor 5 personen

  • 400 g Turkse yoghurt (10% vet)
  • 4 el honing
  • 2 onrijpe pruimen
  • 1 glas witte wijn
  • rasp van 1/2 citroen
  • 1 vanillestokje
  • 620 g fijne tafelsuiker
  • 2 aardappelen
  • 3/4 l zonnebloemolie
  • 85 ml slagroom
  • 70 g boter
  • tijm

Voorbereiding

Stap1: de hangop

Doe de Turkse yoghurt in een kaasdoek/theedoek en laat deze een nachtje of een aantal uur uithangen tot een dikke hangop. Breng op smaak met honing.

Stap 2: de pruimen

Ontpit de pruimen en snijd in hele dunne plakjes. Verwarm de wijn met citroenrasp, vanillestokje en 2 el suiker en schenk over de pruim. Laat een paar uur marineren.

Stap 3: de aardappelchips

Schaaf op een mandoline de aardappel in hele dunne plakjes. Breng 500 ml water en suiker samen aan de kook en blancheer hierin kort de dungesneden plakjes aardappel. Laat goed uitlekken en dep droog met een theedoek. Verhit ruim zonnebloemolie tot 180°C en frituur de plakjes aardappel tot goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.

Stap 4: de zoute karamel

Verwarm op middelhoog vuur de laatste 100 g suiker met 2 el water tot een mooie lichtbruine karamel, blijf erbij en zorg dat de karamel niet te hard gaat en verbrandt. Voeg de slagroom toe aan de karamel, roer door, en roer daarna de 70 g boter en een tl zout erdoor.

Stap 5: serveren

Maak laagjes van de krokante aardappelen, hangop, zoute karamel en ingelegde pruimen met aanhangende wijnsiroop. Aan het eind doe je een paar blaadjes tijm over het geheel. Eetsmakelijk!

Vergelijkbare recepten